ANDELSLANDBRUK

 

 
jordskokkblomst.jpg

Vil du bli andelsbonde i Hurdal?

Vil du spise mere grønnsaker?

Er du opptatt av kvaliteten på maten?

Vil du at barna skal lære hvor maten kommer fra?

Vil du møte andre som er opptatt av det samme?

Da er andelslandbruk noe for deg!

 

Hva er andelslandbruk?

  • Et partnerskap mellom forbrukere og bonde, der forbrukerne er tett på produksjonen av egen mat, og er med på å bestemme hva som skal dyrkes.

  • Tre pillarer: Dialog (mellom gartner og forbruker), gjennomsiktig økonomi (full åpenhet om hva ting koster, og hva pengene går til) og delt avling, delt risiko. Det er altså ingen høstegaranti, men noe vil det alltid være rikelig av.

  • Øker voldsomt i Norge. Det er nå mer enn 70 andelslandbruk registrert av Oikos,  og flere er under etablering.

For hvem - og hvordan?

Hurdal Økolandsby Andelslandbruk ble etablert i 2016 på Gjøding gård, Hurdal gamle prestegård ved Hurdal kirke. Det er organisert som et samvirke. Andelslandbruket i Hurdal er åpent for alle interesserte. Vi har selvsagt flest medlemmer fra økolandsbyen, men også fra resten av Hurdal, Øvre Romerike  og Oslo. Felles er et ønske om mest mulig fersk, kortreist, ren, økologisk mat med høy kvalitet.

Andelshavere henter selv grønnsaker på gården fra juni/juli og frem til lageret er tomt på vinteren.

Dugnadsinnsats er 10 timer i året pr andelshaver, fordelt på  3-4 dugnader (så, plante, luke, høste, koke kaffe, lage suppe, bake kake mm).

Det sendes jevnlig ut høstemeldinger på e-post og Facebook. Nyhetsbrev kommer ca én gang i måneden på e-post.

 

Hvorfor andelslandbruk?

  • Enkel tilgang til kortreist, fersk, Debio-godkjent økologisk mat

  • Større utvalg av økologiske grønnsaker og urter gir variert kosthold

  • Gir naturlig bevegelse, frisk luft, sunnhet og trivsel

  • Øker tilknytning til økolandsbyen og lokalsamfunnet

  • Mulighet for å dyrke selv om man har liten eller ingen hage

  • Tilgang til fagkompetanse og kunnskapsutveksling

  • Gir barn kunnskap om hvor maten kommer fra

  • Gir glede over å se noe vokse, og øker respekten for maten og matjorda

  • Vær med og utvikle nye, bærekraftige måter å produsere og konsumere mat på

 
Gulrotvask.jpg

Hvorfor økologisk mat?

  • Du får mat uten rester av sprøytemidler.

  • Du får mat med mer smak

  • Du får rene varer uten sminke

  • Økologiske dyr har bedre forhold

  • Økologisk landbruk er godt for matjorda og vannet vårt

  • Bevar en rik og ren natur

  • Naturlig mat er sunn fornuft

  • Nei takk til genmanipulert mat

  • Økologi er godt for utviklingsland
 

Påmelding  Behovet for planlegging gjør at det er viktig med tidlig påmelding. Bruk registreringsknappen øverst på siden for innmelding.

Kontaktinfo

Nicoline Foulon Nørgaard    967 23 676    

Liv Tøndevold        926 22 653

E-post: hurdalandel@gmail.com

 

Priser 2018

OBS: Priser og budsjett for 2018 blir vedtatt av andelshavere på årsmøtet i februar 2018.

Priser for 2017 var:

Voksen andel:      kr 3200    100 kg

Barn 12-17 år (følger voksen andel):     kr 1600    50 kg

Barn under 12 år (følger voksen andel):     gratis      det de trenger

Innmeldingsgebyr     kr 200        (voksne, én gang)

Annet:

Hurdal byr på mange andre rekreasjonsmuligheter:
flott turterreng, badestrand, fiske, kafé osv.
Det ligger til rette for overnatting hvis man ønsker en helg på landet. Ta kontakt!

 

 

Gartneren vår forteller:

Jeg heter Piet Vijverberg og ble født i 1964 i Nederland. 
Jeg utdannet meg til gartner på landbruksskolen i Naaldwijk. Etter det begynte jeg å jobbe i bedriften til faren min som tredje generasjons gartner, og jobbet der til jeg måte legge ned av økonomiske grunner. 
Før jeg flyttet til Norge i 2010, jobbet jeg på et kontor med fokus på ansvarsforsikring, noe helt annerledes! Men det var gøy, og jeg lærte mye om det sosiale der. 
Da jeg kom til Norge startet jeg med å dyrke økologiske grønnsaker i Drangedal, Telemark. I 2013 flyttet jeg til Hurdal og ble ansatt som gartner i Økolandsbyen. I 2017 startet et nytt kapittel som innleid gartner for Hurdal Økolandsby Andelslandbruk SA.

Å jobbe med planter sitter i blodet mitt. Forundringen kommer hvert år mens frøene spirer, planter vokser, og innhøstingen kommer i gang. Økologisk er den eneste måten jeg kan tenke meg å dyrke på, det er ikke et valg. Jorden kommer i balanse, planter blir sterkere, avlingen blir bra! Med vekstskifte holder man sykdommer unna plantene uten å gjøre noe spesielt. Nyttedyra hjelper til å holde balanse over jorden. Allerede i mai kan man se marihøner på åkeren, og da tenker jeg hver gang: “hva spiser du”, siden det ikke er noen lus på åkeren ennå. Selvsagt er det nok natur med skadedyr rundt åkeren, så det er nok å spise.

Jeg liker å lage mønster på åkeren. I 2015 laget jeg ´Sirkelen´: 7 sirkler, og i hjertet en klatreramme hvor det vokser humle. I 2016 tok jeg over ´Spiralen´ og laget den om til ´Kometen´. I tillegg eksperimenter jeg med underjordisk veksthus: ´Walipini´. Den første i 2015, den andre i 2016. De viser seg veldig brukbare til oppal av småplanter, men også til varmekrevende vekster som for eksempel tomat og paprika. Å forlenge sesongen er et ønske, men ikke lett! Hvert år dyrker jeg en rekke forskjellige urter og grønnsaker, det blir fort opp til 100 sorter! Jeg liker å finne løsninger på utfordringer, skape nye, praktiske løsninger og måter å gjøre ting på. Jeg har en pasjon for å gjøre ting ordentlig og fullstendig, og loggfører statistikk over hva som skjer i landbruket for alltid å kunne lære mer.   

Landbruksliv er mitt liv!
 

Andelslandbrukets visjoner for fremtiden

  • Utvikling av gården med tilrettelegging for oppbevaring og konservering av råvarer

  • Større utvalg av mat, for eksempel egg, kjøtt, korn, honning, mere frukt og bær og videreforedlet mat

  • Større grad av selvforsyning

  • Fast levering

  • Kurs og kompetanseutvikling og -deling

  • Utvikle nye, bærekraftige måter å produsere og konsumere mat på i et langsiktig perspektiv