Andelslandbruk

Andelslandbruket i Hurdal er åpent for alle interesserte. Vi har selvsagt flest medlemmer fra økolandsbyen,
men også fra resten av Hurdal, Øvre Romerike  og Oslo. Felles er et ønske om mest mulig fersk, kortreist, ren, økologisk mat med høy kvalitet.

lillaknutekål.jpg
Gulrotvask (2).jpg

Vil du bli andelsbonde i Hurdal?

Vil du spise mer grønnsaker?

Er du opptatt av kvaliteten på maten?

Vil du at barna skal lære hvor maten kommer fra?

Vil du møte andre som er opptatt av det samme?

Da er andelslandbruk noe for deg!

Hva er andelslandbruk?

- Et partnerskap mellom forbrukere og bonde, der forbrukerne er tett på produksjonen av egen mat, og er med på å bestemme hva som skal dyrkes.

- Tre pillarer: Dialog (mellom gartner og forbruker), gjennomsiktig økonomi (full åpenhet om hva ting koster, og hva pengene går til) og delt avling, delt risiko. Det er altså ingen høstegaranti, men noe vil det alltid være rikelig av.

- Øker voldsomt i Norge. Det er nå mer enn 70 andelslandbruk registrert av Oikos,  og flere er under etablering.

Andelslandbruk_mor_barn.jpg
daiga-ellaby-354476-unsplash.jpg

For hvem - og hvordan?

Hurdal Økolandsby Andelslandbruk ble etablert i 2016 på Gjøding gård, Hurdals gamle prestegård ved Hurdal kirke. Det er organisert som et samvirke. Andelslandbruket i Hurdal er åpent for alle interesserte. Vi har selvsagt flest medlemmer fra økolandsbyen, men også fra resten av Hurdal, Øvre Romerike  og Oslo. Felles er et ønske om mest mulig fersk, kortreist, ren, økologisk mat med høy kvalitet.

Andelshavere henter selv grønnsaker på gården fra juni/juli og frem til lageret er tomt på vinteren.

Dugnadsinnsats er 10 timer i året pr andelshaver, fordelt på  3-4 dugnader (så, plante, luke, høste, koke kaffe, lage suppe, bake kake mm).

Det sendes jevnlig ut høstemeldinger på e-post og Facebook. Nyhetsbrev kommer ca én gang i måneden på e-post.

 

Priser og innmelding

Bruk knappen høyere opp på siden for innmelding.

Voksen andel: kr 3200

Ungdom 12-17 år (følger voksen andel): kr 1600

Barn 7-11 år (følger voksen andel): kr 800

Små barn til og med 6 år: gratis

Innmeldingsgebyr: kr 200 (én gang)

Innmelding varer til man eventuelt melder seg ut igjen, om du ønsker å endre antall andeler må det gjøres før årskiftet for å tre i kraft påfølgende år.

Hvor mye er en andel?

En andel er så mye grønnsaker som én voksen spiser. Hvor mye det er vil selvsagt variere. Vårt klima gjør at det vil være begrenset utvalg i begynnelsen av sesongen.

Dette er ikke en vanlig forbruker/leverandør-situasjon, vi er organisert i et samvirke der vi deler overskudd, ansvar og risiko med hverandre og gartneren. Les mer om dette på andelslandbruk.no.

Dugnader 2018

Alle dugnader er på lørdager fra kl 11-14, hvis ikke annet er angitt. Med forbehold om endringer:

  • 29.9. Ta opp poteter. Grill og fotballkamp.
  • 6.10. Ta opp rødbeter, gulrot og kålrot.
  • 13.10. Høste kålplanter. Høsttakkefest.
  • 20.10. Ta opp jordskokk

Annen informasjon

Vi har som mål å knytte til oss samarbeidspartnere som kan utvide tilbudet av lokal, økologisk mat. Pr i dag samarbeider vi med følgende leverandører:

Hansen Lokalmat:
Kjøtt, egg og blomster

Kerstin Lye, tlf 970 62 097:

Hud- og massasjekremer basert på bivoks og lokale urter

Økologisk honning fra Lagsbigården til Hurdal Birøkterlag

Visjoner for fremtiden

Utvikling av gården med tilrettelegging for oppbevaring og konservering av råvarer.

Større grad av selvforsyning

Kurs og kompetanseutvikling og -deling

Utvikle nye, bærekraftige måter å produsere og konsumere mat på i et langsiktig perspektiv

 
Større utvalg av økologiske grønnsaker og urter gir et sunnere og mer variert kosthold
 

Hvorfor andelslandbruk?


Hvorfor økologisk mat?

Du får mat uten rester av sprøytemidler.

Du får mat med mer smak

Du får rene varer uten sminke

Økologiske dyr har bedre forhold

Økologisk landbruk er godt for matjorda og vannet vårt

Bevar en rik og ren natur

Naturlig mat er sunn fornuft

Nei takk til genmanipulert mat

Økologi er godt for utviklingsland

Enkel tilgang til kortreist, fersk, Debio-godkjent økologisk mat

Større utvalg av økologiske grønnsaker og urter gir variert kosthold

Gir naturlig bevegelse, frisk luft, sunnhet og trivsel

Øker tilknytning til økolandsbyen og lokalsamfunnet

Mulighet for å dyrke selv om man har liten eller ingen hage

Tilgang til fagkompetanse og kunnskapsutveksling

Gir barn kunnskap om hvor maten kommer fra

Gir glede over å se noe vokse, og øker respekten for maten og matjorda

Vær med og utvikle nye, bærekraftige måter å produsere og konsumere mat på.

Hurdal_oktober2017_21.jpg
 

Garteren vår forteller


Jeg heter Piet Vijverberg og ble født i 1964 i Nederland.

 

Hurdal_oktober_høyoppløselig_60.jpg

Jeg utdannet meg til gartner på landbruksskolen i Naaldwijk. Etter det begynte jeg å jobbe i bedriften til faren min som tredje generasjons gartner, og jobbet der til jeg måte legge ned av økonomiske grunner. 

Før jeg flyttet til Norge i 2010, jobbet jeg på et kontor med fokus på ansvarsforsikring, noe helt annerledes! Men det var gøy, og jeg lærte mye om det sosiale der. Da jeg kom til Norge startet jeg med å dyrke økologiske grønnsaker i Drangedal, Telemark. I 2013 flyttet jeg til Hurdal og ble engasjert som gartner i Økolandsbyen. I 2017 startet et nytt kapittel som innleid gartner for Hurdal Økolandsby Andelslandbruk SA.

Å jobbe med planter sitter i blodet mitt. Forundringen kommer hvert år mens frøene spirer, planter vokser, og innhøstingen kommer i gang. Økologisk er den eneste måten jeg kan tenke meg å dyrke på, det er ikke et valg. Jorden kommer i balanse, planter blir sterkere, avlingen blir bra! Med vekstskifte holder man sykdommer unna plantene uten å gjøre noe spesielt. Nyttedyra hjelper til å holde balanse over jorden. Allerede i mai kan man se marihøner på åkeren, og da tenker jeg hver gang: “hva spiser du”, siden det ikke er noen lus på åkeren ennå. Selvsagt er det nok natur med skadedyr rundt åkeren, så det er nok å spise.

Jeg liker å lage mønster på åkeren. I 2015 laget jeg ´Sirkelen´: 7 sirkler, og i hjertet en klatreramme hvor det vokser humle. I 2016 tok jeg over ´Spiralen´ og laget den om til ´Kometen´. I tillegg eksperimenter jeg med underjordisk veksthus: ´Walipini´. Den første i 2015, den andre i 2016. De viser seg veldig brukbare til oppal av småplanter, men også til varmekrevende vekster som for eksempel tomat og paprika. Å forlenge sesongen er et ønske, men ikke lett! Hvert år dyrker jeg en rekke forskjellige urter og grønnsaker, det blir fort opp til 100 sorter! Jeg liker å finne løsninger på utfordringer, skape nye, praktiske løsninger og måter å gjøre ting på. Jeg har en pasjon for å gjøre ting ordentlig og fullstendig, og loggfører statistikk over hva som skjer i landbruket for alltid å kunne lære mer.   

Landbruksliv er mitt liv!

 

Ikke nøl med å kontakte oss på hurdalandel@gmail.com.
Vil du heller snakke med oss, ring Nicoline Nørgaard på 967 23 676 eller Liv Tøndevold på 926 22 653.

Besøksadresse er Gjøding gård, Landsbyvegen 3, 2090 Hurdal.