Løpstikkepesto

løpstikke.jpg

Løpstikkepesto

Ingredienser: 
4 stilker løpstikke (bladene, ca 40 g)
25 g parmesanost e.l.
25 g rå cashewnøtter e.l. (eks. solsikkefrø, pinjekjerner)
En liten båt hvitløk
1 dl olivenolje
Litt salt og pepper
Filadelfiaost
Litt saft fra en sitron

Riv løpstikkebladene fra stilkene. Putt i foodprosessoren/stavmikseren og hakk i vei! 
Tilsett litt av oljen, nøttene, parmesan og hvitløk.
Ha i resten av oljen, Filadelfiaost, og smak til med presset sitronsaft, salt og pepper.
Løpstikke gir kraftig smak, og Filadelfiaosten runder av smaken. Fargen blir da fin og lys grønn. Når pestoen står i kjøleskapet kan den bli i tykkeste laget, ta den gjerne ut en liten stund før servering slik at konsistensen blir myk og god. Før du setter den i kjøleskapet: tørk veggene rene inne i glasset, og ha et lite lag med olivenolje på toppen av pestoen, da holder den seg lengre fordi luften ikke får kontakt med selve pestoen.

Tips: Løpstikke passer godt i supper, gryter, fersk i salater, som buljong, og tørket i krydderblandinger. Den kan også fryses. Den har mye smak, så start med lite. Store mengder bør unngås ved graviditet, feber og nyresykdommer.

Jordskokkchips

jordskokkblomster.jpg

Jordskokk
Olje (gjerne smaksnøytral som raps eller solsikke)
Salt

Vask jordskokken, ikke skrell. Skjær dem i tynne flak med en ostehøvel eller mandolin. Putt dem i en bolle med kaldt vann inntil alle er høvlet, slik at de ikke oksiderer og blir brune. Tørk de lett med tørkepapir. Varm opp olje i en gryte. Ha så mye olje at jordskokkchipsene bader i oljen. Den skal frityrstekes, altså kokes i oljen. Varm opp på middels varme, ca 140 grader. Dersom oljen er for varm brennes chipsen raskt. Ha i ca en neve jordskokkflak om gangen. Bruk gjerne en matpinsett, eller et annet metallredskap, til å skille chipsen dersom de klumper seg. La chipsen koke til de blir sprø, men ikke brune. Ca 7-10 min, men det kommer an på varmen, så prøv deg fram. Løft de ut av oljen med en sil eller liknende. La de renne av seg på kjøkkenpapir. Strø over salt, og la ligge til de er tørre og sprø. Nytes samme dag! 


Tips:
Man kan også lage jordskokkchips med å steke tynne skiver jordskokk i ovnen. Skjær tynne skiver med ostehøvel eller mandolin. Bland de i smaksnøytral olje og salt, evnt krydder, og ha de på en stekeplate med bakepapir. Stek i ovn, gjerne varmluft, på 150 grader i ca 40-60 min. Pass godt på dem, når de har fått en gyllen farge er de ferdige. Ta dem ut og la de hvile seg litt. 
 

Nepesuppe

nepe.jpg

Nepesuppe 

2 ss smør, olje eller ghee
1 løk
1 fedd hvitløk
4 neper
2 poteter
1-1,5 l vann
½-1 dl fløte, laktosefri fløte eller soyafløte
salt & pepper
½ grønt eple til pynt, evt litt sitron

Stek løken lett i smør/olje/ghee, så den fortsatt er lys. Skrell neper og poteter, og skjær i biter. Ha det i gryten med løken. Tilsett ca en liter kokende vann. La koke til alt er mørt, ca 10 – 20 minutter. Imens kan du skjære eple i små terninger. Hell på litt sitronsaft eller ha eplene i en kopp med vann, slik at deikke blir brune.
Blend suppen til en fin masse ved stavmikser eller foodprosessor. Bland inn fløte, evt mer vann. Legg på små biter av eple ved servering.
Hvis du vil at den skal være mer mettende, kan du servere den eksempelvis med kokte puy-linser i en god olivenolje.

Jordskokksuppe

jordskokkblomster.jpg

Jordskokksuppe

 

1/2 kg jordskokk

200 g poteter

1 løk

2 ss olivenolje

0,5 l grønnsaksbuljong

2 ss limesaft (evt)

salt

pepper

fennikelgress (hjelper mot oppblåst mage)

 

Pynt: hakket gressløk

 

Skrell evt jordskokk og poteter, og skjær dem i mindre biter. Hakk løken. Stek grønnsakene i oljen i 2 min. Tilsett buljong og limesaft og la suppen småkoke i 20 min. Kjør suppen i kjøkkenmaskin, og smak til med salt og pepper.

Grønnkålpesto

grønnkål.jpg

Grønnkålpesto
1 glass

200 g grønnkål
1/2 potte basilikum eller persille
3 dl olivenolje
2 båter hvitløk
Saft og skall fra 1, 5 - 2 økologiske sitroner (eller fra 1 konvensjonell)
2 ss eplesidereddik
125 g pinjekjerner eller solsikkefrø
1 knivsodd kajennepepper
1/2 ts salt

Rist solsikkefrøene lett i en tørr stekepanne og avkjøl (dersom du bruker solsikkefrø).
Skyll grønnkålbladene og tørk dem. Fjern stilken. 
Ha grønnkålbladene og basilikum eller persille i en foodprocessor. Du kan også bruke stavmixkser. 
Hell i olje, sitronjuice og eplecsidereddik. Tilsett pinjekjerner eller solsikkefrø, hvitløk og salt. Kjør alt i maskinen til ønsket konsistens. Smak til med kajennepepper. 
 

Gulrotgressuppe

Gulrotvask (2).jpg

Gulrotgressuppe

4 porsjoner

250 g squash
2 gulrøtter (3-4 sommergulrøtter)
20g sikorirot (eller persillerot, sellerirot, pastinakk)
290 g gulrotgress
1 grønnkålblad
10 g buljong
3 ss olivenolje
6 g salt
1 knivsodd cayennepepper
Krutonger
Evt kvernet pepper

Skyll grønnsakene og del dem i biter. Ha i kokende vann, og la koke under lokk i 10 min. Kutt gulrotgress og grønnkål, ha det i gryta og la alt koke i 30 min. 
Tilsett buljong og olivenolje. Smak til med salt og pepper. Kjør suppen jevn med en stavmikser, foodprosessor eller blender. Tilsett mer vann om det trengs. 
Krutonger kan lages ved å riste brød i en tørr stekepanne på svak varme. 
 

Sylteagurk

Foto: Damfjell

Foto: Damfjell

Sylteagurk

 

Legg agurkene hele i en skål, dekk dem med kaldt vann, fordel 2 -3 ss salt oppå, og la det trekke i 12 timer.

 

Vask agurkene, tørk dem og skjær dem i skiver.

Kok opp saltvann og kok agurkskivene i det i 3 min.

La det dryppe godt av seg.

Fyll opp glassene (bruker du 1/2 liter glass blir det mye smak, bruker du 1 liter glass blir det lite smak):

Flere blomsterskjermer av dill

1 laurbærblad

1/3 ts sennepsfrø

1-2 allehåndefrø

3 pepperkorn

1 nellikspiker

5 korianderfrø

Så legger du agurkskivene i glassene og oppå agurkene legger du: 2 skiver gulrot, 1 skive løk, 1 skive pepperrot

Nå varmer du opp vann til 70 grader og tilsetter salt, sukker, eddik.

Til 10l væske trenger du:

5,5 l vann

250 g salt

800 g sukker

4 l eddik

Alt blandes godt.

Væsken helles over agurkene, la det være ca. 1 cm med luft øverst.

Lukk glassene.

Neste dag: hell væsken i en gryte, kok den opp og hell den tilbake på agurkene.

Lukk godt og sett glassene kjølig.

Agurkene er klare til bruk etter ca. 4 uker.