Fennikel

fennikel.jpg

Fennikel er en herlig grønnsak med en spesiell anissmak. Lurer du litt på hvordan den kan brukes? Her er en video for nybegynnere.

Sjekk også stekt fennikel på Lises blogg, Green Kitchen Stories sin fennikelrett med safran, ris og tomat, eller appelsinkokt fennikel.

Visste du at fennikel kan syltes?

Vegetarbloggen lager risotto med fennikel og sitron og lettvinn linsegryte.

Framtiden i våre hender spiser grønn grateng.

Glad i pai? Prøv denne fennikelpaien med chèvre.

Landsbykassens rotmos

Gulrotvask (2).jpg

For to år siden hadde økolandsbyens beboere tilbud om en ukentlig landsbykasse med grønnsaker, og  og den kom med oppskrift og tips. Noen av disse legger vi ut her, og mottar gjerne tips om hvem som æres bør!

Landsbykassens rotmos

Ca 4 porsjoner

10 poteter
10 sommergulrøtter
1 kålrot
2 neper
Salt, pepper, vann
Smør, ghee eller olje (jo mer, jo bedre, gjerne 100 g)
(Hvitløk, løk, urter, sellerirot om ønskelig)

Skrell kålrot og nepe. Nypoteter og gulrot behøver ikke skrelles. Kutt grønnsakene i biter og ha i en kasserolle. Ha i litt pepper, og resterende grønnsaker og urter om du ønsker det. Kok gjerne vann i vannkoker og hell over grønnsakene. Fyll til litt under grønnsakskanten. Om du bruker så lite vann som mulig slipper du kaste ut mye smak og næring med kokevannet etterpå. Rør heller rundt i grønnsakene i løpet av koketiden. La koke til godt møre, ca 20-30 min. 
Hell litt av kokevannet i en kopp. Ha i smør, ghee eller olje i gryten. Mos med en potetstamper. Om du ønsker en glattere mos ta noen sekunder med stavmikseren. (Ikke for lenge, se tips). 
Smak til med salt, pepper og evt litt av kokevannet for ønsket konsistens. 

Tips: 
Stavmikser er ypperlig til å gjøre mange rotgrønnsaker til myk puré. Men hos potet blir det seigt, som lim. Dersom du har mye poteter i mosen, anbefales det å bruke potetstampe, og evt ta noen sekunder/pump med stavmikseren etterpå om du ønsker en myk puré. 

Rotmos har uendelige muligheter i variasjon. Grønnsaker og urter som egner seg godt er blant annet kålrot, gulrot, potet, sellerirot, pastinakk, pepperrot, rødbete, jordskokk. Smaksvariasjoner: hvitkløk, løk, timian, rosmarin, oregano, salvie, persille, chili. 

Om man ønsker en mildere rotmos kan fløte tilsettes. 

Eventuell kraft av middagens kjøtt og fisk tilpasser mosen til middagsretten. 

Lag gjerne store porsjoner og lagre i kjøleskap noen dager eller i fryser. 

Nyt gjerne det resterende kokevannet som en god og næringsrik drikkebuljong. 
 

Løkpai

løk.jpg

Løkpai  

(4-5 personer) 

Deig

175 g økologisk speltmel eller mandler malt til mel 

100 g smør (vegan: margarin) 

½ ts salt 

2-3 ss vann 

 

Fyll

400g løk (ca 5 stk) 

20 g smør (vegan: margarin) 

1 ts karri (eller mer, avhengig av styrke) 

 

Er du veganer kan du bare droppe dette siste, men forstek bunnen noe lenger og stek paien noe kortere: 

2 egg 

2 dl fløte  

1 ts salt 

 

Smøret smuldres i melet eller knas inn i mandelmelet. Salt og vann tilsettes, og deigen knas lett sammen. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 1 time.  

Løken skjæres i skiver og surres i smør sammen med karri. Den skal være myk og gyllen, ikke brunstekt.  

Egg, fløte og salt piskes sammen. 

Kle bunn og sider av en kakeform med deigen, prikk med gaffel og forstek på 200 grader i 10-15 minutter. Fordel løken over bunnen og hell eggeblandingen over. Stek videre ved 225 grader til eggemassen er stiv, det tar ca 20 minutter. 

Friterte erteburgere (6 stk)

erter.jpg

250 g erter
2 egg
1,5 løk, og ett grønt løkblad
3,7-4 dl mel
½ ts bakepulver
3 båter hvitløk
1,5 håndfull urter etter ønske (persille, koriander, basillikum, mynte)
½ sitron ,revet skall
Salt, pepper, og olje for steking 

Kok ertene til de er godt møre. Surr løken lett i en panne. Ha en tredjedel av ertene , egg, løk, løkblad, mel, bakepulver, urter og sitronskall i en foodprosessor. Kjør til det er mikset. Rør inn resten av ertene. Form burgerne i ønsket størrelse med et par skjeer. Man kan enten steke burgerne i stekepanne med noen ss olje, eller man kan frityrsteke dem i en kaserolle med olje. Ved frityrsteking får de en sprøere overflate. Da varmer man først oljen godt opp, og har i burgerne så de får koke i oljen. Stekes et par minuetter. 
 

Pastinakk

pastinakk2.jpg

Det er ikke alle som er kjent med disse rotfruktene, som har blitt store og fine i 2017 til tross for en litt kald og våt sommer.

Her er noen tips til bruk:

Bakt pastinakk med honning og sesamfrø fra MatPrat

Pastinakk-krem fra Godt.no

Og herlige hurdøling Lise von Krogh sin pastinakk-suppe

Veganmisjonen sin spicy grønnsaksrett eller ovnsbakte grønnsaker

Pastinakkmos med eple og gulrot

Maaltid.no sin svenske pølserett med pastinakk, selleri og urter

God appetitt!

 

 

Forleng sesongen med julesalat!

Julesalat dyrking.jpg

Sånn forlenger du vekstsesongen med å dyrke julesalat/sikori/endiver på stua:

  • Man kan skjære av røtter som er for lange til beholderen (det må være 20 cm igjen).
  • Gamle dårlige blader skal fjernes, så nye skudd kan vokse fint. Skjær av så det er 3 cm igjen.
  • De trenger ikke næring, alt sitter i røttene, så det går fint å sette dem i hva som helst: jord, sagflis eller sand, eller bare i vann.
  • De liker temperatur fra 10-20 grader.
  • Ha en lystett - men ikke lufttett duk over beholderen.
  • Etter 3-5 uker kan man høste det første salathodet :)

Lykke til!

Kutt ved 3 cm

Kutt ved 3 cm

Oppstart

Oppstart

Løpstikkepesto

løpstikke.jpg

Løpstikkepesto

Ingredienser: 
4 stilker løpstikke (bladene, ca 40 g)
25 g parmesanost e.l.
25 g rå cashewnøtter e.l. (eks. solsikkefrø, pinjekjerner)
En liten båt hvitløk
1 dl olivenolje
Litt salt og pepper
Filadelfiaost
Litt saft fra en sitron

Riv løpstikkebladene fra stilkene. Putt i foodprosessoren/stavmikseren og hakk i vei! 
Tilsett litt av oljen, nøttene, parmesan og hvitløk.
Ha i resten av oljen, Filadelfiaost, og smak til med presset sitronsaft, salt og pepper.
Løpstikke gir kraftig smak, og Filadelfiaosten runder av smaken. Fargen blir da fin og lys grønn. Når pestoen står i kjøleskapet kan den bli i tykkeste laget, ta den gjerne ut en liten stund før servering slik at konsistensen blir myk og god. Før du setter den i kjøleskapet: tørk veggene rene inne i glasset, og ha et lite lag med olivenolje på toppen av pestoen, da holder den seg lengre fordi luften ikke får kontakt med selve pestoen.

Tips: Løpstikke passer godt i supper, gryter, fersk i salater, som buljong, og tørket i krydderblandinger. Den kan også fryses. Den har mye smak, så start med lite. Store mengder bør unngås ved graviditet, feber og nyresykdommer.

Jordskokkchips

jordskokkblomster.jpg

Jordskokk
Olje (gjerne smaksnøytral som raps eller solsikke)
Salt

Vask jordskokken, ikke skrell. Skjær dem i tynne flak med en ostehøvel eller mandolin. Putt dem i en bolle med kaldt vann inntil alle er høvlet, slik at de ikke oksiderer og blir brune. Tørk de lett med tørkepapir. Varm opp olje i en gryte. Ha så mye olje at jordskokkchipsene bader i oljen. Den skal frityrstekes, altså kokes i oljen. Varm opp på middels varme, ca 140 grader. Dersom oljen er for varm brennes chipsen raskt. Ha i ca en neve jordskokkflak om gangen. Bruk gjerne en matpinsett, eller et annet metallredskap, til å skille chipsen dersom de klumper seg. La chipsen koke til de blir sprø, men ikke brune. Ca 7-10 min, men det kommer an på varmen, så prøv deg fram. Løft de ut av oljen med en sil eller liknende. La de renne av seg på kjøkkenpapir. Strø over salt, og la ligge til de er tørre og sprø. Nytes samme dag! 


Tips:
Man kan også lage jordskokkchips med å steke tynne skiver jordskokk i ovnen. Skjær tynne skiver med ostehøvel eller mandolin. Bland de i smaksnøytral olje og salt, evnt krydder, og ha de på en stekeplate med bakepapir. Stek i ovn, gjerne varmluft, på 150 grader i ca 40-60 min. Pass godt på dem, når de har fått en gyllen farge er de ferdige. Ta dem ut og la de hvile seg litt.