Høste og hente

Vi får en del spørsmål rundt innhøsting, og her kommer svar på de vanligste:

Innhøsting er tillitsbasert hos oss. Du behøver ikke veie eller rapportere det du tar med deg. Det er ingen som kontrollerer, andre enn du selv. Vi er organisert som et samvirke med tillit mellom medlemmene.

På tavla ved stabburet finner du alltid oppdatert høstemelding, med instruks om hva du kan ta, og om nødvendig hvor mye og hvordan du høster. 

Nederst på nettsiden ligger det en knapp for dyrkelisten som ble vedtatt i februar. Nederst på listen er det en avdeling for smakebiter. Vær obs på at det er mange som vil smake, så ta bare litt av disse. 

Plantedeler som du ikke tar med deg (røtter, blader og ugress) kan du legge i gangstien mellom plantene, så går det tilbake til jorda. 

Har du mistet eller glemt noe i åkeren? Det er en Lost & Found-avdeling på stabburet, så sjekk der neste gang du kommer. På stabburet finner du også noen reserveposer om du har for lite å høste i.

Noen opplever at de har gjort noe "galt" når de har vært på dugnad, har høstet inn eller har hatt med seg barn i åkeren. Sånt skjer, og gartner Piet har stor toleranse for det. Skulle du likevel syns noe er ugreit og har behov for å lette ditt hjerte kan du sende en epost til hurdalandel@gmail.com eller sende beskjed til Piet via Messenger.

Blir du overrasket av regnskyll kan du søke tilflukt på stabburet, der er det en liten sittegruppe hvor du kan ta en pust i bakken.

Riktig god høstesesong, kos deg i åkeren og nyt godene!

Indisk pastinakksuppe

suppe.jpg

Fra Kerstin Lye har vi fått mange oppskrifter. Denne er alltid en suksess, særlig hos ungene!

Indisk pastinakksuppe

4 personer

Ingredienser til curry:

1 toppet ts koriander

1 ts kummin

1 tørket chili

1 ts gurkemeie

 

Ingredienser suppe:

1 mellomstor løk

1 hvitløksfedd

1 tommelstor bit ingefær

2 pastinakk

2 ss smør

1 ss mel

1 l kraft (av grønnsaker eller kjøtt)

200 g kokosmelk

salt

gressløk

1 lite eple

 

1. Alle ingrediensene til curry knuses i en morter. Du trenger ikke alt til denne suppen, så spar noe i et tett glass.

2. Skrell løk og hvitløk og skjær i terninger. Skrell ingefær og pastinakk. Skjær ingefær i små terninger og pastinakkene i biter.

3. Smelt smøret og ha i løk, hvitløk, ingefær og pastinakk. La det småsteke i 10 min på svak varme og under lokk.

4. Mel og 1 ss av den hjemmelagde curryen has i, og det stekes videre i 2 min under omrøring.

5. Kraften helles sakte i, og det hele kokes opp. Når pastinakkene er myke has grønnsakene i blenderen. Kokosmelken tilsettes, og det smakes til med salt.

6. Gressløk skjæres opp og eplene deles i små skiver. Det hele strøs over suppen.

Fennikel

fennikel.jpg

Fennikel er en herlig grønnsak med en spesiell anissmak. Lurer du litt på hvordan den kan brukes? Her er en video for nybegynnere.

Sjekk også stekt fennikel på Lises blogg, Green Kitchen Stories sin fennikelrett med safran, ris og tomat, eller appelsinkokt fennikel.

Visste du at fennikel kan syltes?

Vegetarbloggen lager risotto med fennikel og sitron og lettvinn linsegryte.

Framtiden i våre hender spiser grønn grateng.

Glad i pai? Prøv denne fennikelpaien med chèvre.

Landsbykassens rotmos

Gulrotvask (2).jpg

For to år siden hadde økolandsbyens beboere tilbud om en ukentlig landsbykasse med grønnsaker, og  og den kom med oppskrift og tips. Noen av disse legger vi ut her, og mottar gjerne tips om hvem som æres bør!

Landsbykassens rotmos

Ca 4 porsjoner

10 poteter
10 sommergulrøtter
1 kålrot
2 neper
Salt, pepper, vann
Smør, ghee eller olje (jo mer, jo bedre, gjerne 100 g)
(Hvitløk, løk, urter, sellerirot om ønskelig)

Skrell kålrot og nepe. Nypoteter og gulrot behøver ikke skrelles. Kutt grønnsakene i biter og ha i en kasserolle. Ha i litt pepper, og resterende grønnsaker og urter om du ønsker det. Kok gjerne vann i vannkoker og hell over grønnsakene. Fyll til litt under grønnsakskanten. Om du bruker så lite vann som mulig slipper du kaste ut mye smak og næring med kokevannet etterpå. Rør heller rundt i grønnsakene i løpet av koketiden. La koke til godt møre, ca 20-30 min. 
Hell litt av kokevannet i en kopp. Ha i smør, ghee eller olje i gryten. Mos med en potetstamper. Om du ønsker en glattere mos ta noen sekunder med stavmikseren. (Ikke for lenge, se tips). 
Smak til med salt, pepper og evt litt av kokevannet for ønsket konsistens. 

Tips: 
Stavmikser er ypperlig til å gjøre mange rotgrønnsaker til myk puré. Men hos potet blir det seigt, som lim. Dersom du har mye poteter i mosen, anbefales det å bruke potetstampe, og evt ta noen sekunder/pump med stavmikseren etterpå om du ønsker en myk puré. 

Rotmos har uendelige muligheter i variasjon. Grønnsaker og urter som egner seg godt er blant annet kålrot, gulrot, potet, sellerirot, pastinakk, pepperrot, rødbete, jordskokk. Smaksvariasjoner: hvitkløk, løk, timian, rosmarin, oregano, salvie, persille, chili. 

Om man ønsker en mildere rotmos kan fløte tilsettes. 

Eventuell kraft av middagens kjøtt og fisk tilpasser mosen til middagsretten. 

Lag gjerne store porsjoner og lagre i kjøleskap noen dager eller i fryser. 

Nyt gjerne det resterende kokevannet som en god og næringsrik drikkebuljong. 
 

Løkpai

løk.jpg

Løkpai  

(4-5 personer) 

Deig

175 g økologisk speltmel eller mandler malt til mel 

100 g smør (vegan: margarin) 

½ ts salt 

2-3 ss vann 

 

Fyll

400g løk (ca 5 stk) 

20 g smør (vegan: margarin) 

1 ts karri (eller mer, avhengig av styrke) 

 

Er du veganer kan du bare droppe dette siste, men forstek bunnen noe lenger og stek paien noe kortere: 

2 egg 

2 dl fløte  

1 ts salt 

 

Smøret smuldres i melet eller knas inn i mandelmelet. Salt og vann tilsettes, og deigen knas lett sammen. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 1 time.  

Løken skjæres i skiver og surres i smør sammen med karri. Den skal være myk og gyllen, ikke brunstekt.  

Egg, fløte og salt piskes sammen. 

Kle bunn og sider av en kakeform med deigen, prikk med gaffel og forstek på 200 grader i 10-15 minutter. Fordel løken over bunnen og hell eggeblandingen over. Stek videre ved 225 grader til eggemassen er stiv, det tar ca 20 minutter. 

Friterte erteburgere (6 stk)

erter.jpg

250 g erter
2 egg
1,5 løk, og ett grønt løkblad
3,7-4 dl mel
½ ts bakepulver
3 båter hvitløk
1,5 håndfull urter etter ønske (persille, koriander, basillikum, mynte)
½ sitron ,revet skall
Salt, pepper, og olje for steking 

Kok ertene til de er godt møre. Surr løken lett i en panne. Ha en tredjedel av ertene , egg, løk, løkblad, mel, bakepulver, urter og sitronskall i en foodprosessor. Kjør til det er mikset. Rør inn resten av ertene. Form burgerne i ønsket størrelse med et par skjeer. Man kan enten steke burgerne i stekepanne med noen ss olje, eller man kan frityrsteke dem i en kaserolle med olje. Ved frityrsteking får de en sprøere overflate. Da varmer man først oljen godt opp, og har i burgerne så de får koke i oljen. Stekes et par minuetter. 
 

Pastinakk

pastinakk2.jpg

Det er ikke alle som er kjent med disse rotfruktene, som har blitt store og fine i 2017 til tross for en litt kald og våt sommer.

Her er noen tips til bruk:

Bakt pastinakk med honning og sesamfrø fra MatPrat

Pastinakk-krem fra Godt.no

Og herlige hurdøling Lise von Krogh sin pastinakk-suppe

Veganmisjonen sin spicy grønnsaksrett eller ovnsbakte grønnsaker

Pastinakkmos med eple og gulrot

Maaltid.no sin svenske pølserett med pastinakk, selleri og urter

God appetitt!

 

 

Forleng sesongen med julesalat!

Julesalat dyrking.jpg

Sånn forlenger du vekstsesongen med å dyrke julesalat/sikori/endiver på stua:

  • Man kan skjære av røtter som er for lange til beholderen (det må være 20 cm igjen).
  • Gamle dårlige blader skal fjernes, så nye skudd kan vokse fint. Skjær av så det er 3 cm igjen.
  • De trenger ikke næring, alt sitter i røttene, så det går fint å sette dem i hva som helst: jord, sagflis eller sand, eller bare i vann.
  • De liker temperatur fra 10-20 grader.
  • Ha en lystett - men ikke lufttett duk over beholderen.
  • Etter 3-5 uker kan man høste det første salathodet :)

Lykke til!

Kutt ved 3 cm

Kutt ved 3 cm

Oppstart

Oppstart