Sånn holder de seg best

grønnsaker.jpg

Agurk: holder seg noen dager i kjøleskapet; konserveres som sylteagurk

Blomkål: noen dager i kjøleskapet; forvelles og fryses; pikkels; kan lagres noe i jordkjeller på en hylle

Bondebønner: noen dager i kjøleskapet; forvelles og fryses

Brekkbønner/aspargesbønner: forvelles og fryses

Brokkoli: noen dager i kjøleskapet; forvelles og fryses; pikkels; kan lagres noe i jordkjeller på en hylle

Buskbønner:  noen dager i kjøleskapet; forvelles og fryses

Endivie: forvelles i 3 minutter og fryses

Fennikel: forvelles og fryses

Gresskar: legges etter høsting på et luftig sted i romtemperatur (vinduskarm, garderobe) og uten å komme bort i andre gresskar, vil danne et hardt skall og kan da ligge der til etter jul; alternativt kan man lage gresskarmos og fryse denne; sylting

Gressløk: noen dager i kjøleskapet; skjæres i små biter og fryses direkte

Grønnkål: noen dager i kjøleskap; fryses direkte og kan knuses i småbiter med en gang man tar det ut av fryseren

Gulrot: noen dager i kjøleskap; lagres i sand i jordkjeller (uten det grønne på)

Hodekål: noen dager i kjøleskap; som surkål; kan henges i en netting i jordkjeller eller legges enkeltvis på en hylle

Hvitløk: tørkes på et varmt og luftig sted, med det grønne på, gjerne bundet til fletter, lagres så kjølig og tørt

Jordbær: noen få dager i kjøleskap; kan skjæres i småbiter og fryses; syltetøy; tørkes

Jordskokk: lagres best ute i jorda og høstes da både høst og tidlig vår; lage jordskokkmos og fryse; evt i jord i jordkjeller eller i plastpose og med jord på jordskokkene i kjøleskapet

Kålrot: noen dager i kjøleskap; i sand i jordkjeller (det grønne må fjernes)

Knutekål: noen dager i kjøleskap

Koriander: frøene tørkes; bladene kan tørkes eller fryses

Løk: tørkes direkte etter høsting på et varmt og luftig sted, det grønne skal sitte på fram til løken er tørket ferdig, etter ca to uker kan de inntørkete restene av det grønne fjernes og jorda børstes av og løken tørkes da en uke til før den flyttes på et tørt, luftig og mørkt sted.

Løpstikke: tørkes

Mangold: noen dager i kjøleskap; forvelles og fryses

Mynte: tørkes

Neper: noen dager i kjøleskap; i sand i jordkjeller (det grønne må fjernes)

Oregano: tørkes

Pastinakk: noen dager i kjøleskapet; i sand i jordkjeller

Persille: tørkes, eller skjæres i småbiter og fryses

Potet: i jordkjeller

Purre: noen dager i kjøleskapet; skjæres i ringer og fryses direkte; kan lagres til jul i jordkjeller stående i kasser med sand; tørkes

Rabarbra: noen dager i kjøleskapet; skjæres i småbiter, forvelles og fryses; syltetøy

Reddik: noen dager i kjøleskapet

Rettich: noen dager i kjøleskapet

Rødkål: noen dager i kjøleskap; som surkål; kan raspes og kokes som "ferdig" rødkål og fryses; kan henges i en netting i jordkjeller eller legges på en hylle i jordkjeller

Ruccola: noen dager i kjøleskapet

Salat: noen dager i kjøleskapet

Salvie: tørkes

Savoykål: noen dager i kjøleskap; som surkål; kan henges i en netting eller legges på en hylle i jordkjeller

Sitronmelisse: tørkes

Spisskål:  noen dager i kjøleskap; som surkål; kan henges i en netting eller legges på en hylle i jordkjeller

Squash: noen dager i kjøleskapet; skjæres i terninger og fryses direkte

Stangbønner: noen dager i kjøleskapet; forvelles og fryses

Stilkselleri: noen dager i kjøleskap; tørkes; forvelles og fryses

Sukkererter: noen dager i kjøleskapet; forvelles og fryses

Svarterter: noen dager i kjøleskapet; forvelles og fryses

Timian: tørkes

Vårløk: noen dager i kjøleskapet; skjæres i småbiter og fryses direkte