Surkål

Fermentert surkål


Grønnsakene raspes og blandes og knas veldig godt i en stor beholder sammen med salt.  Helst skal det komme så mye væske ut av grønnsakene at alt er dekket. Hvis ikke det er nok væske så fyller man på med noe kaldt vann.

Surkålkrukken lukkes nå og settes på et sted i romtemperatur (ca. 18-20 grader) og mørkt. Har man en mørk krukke så er det greit, har man en glassbeholder så legger man f.eks. et mørkt håndkle over eller setter en pappeske over. Har du en glassbeholder så vil det i den tiden renne væske ut, så sett det på et vanntett brett og sjekk innimellom om grønnsakene fremdeles er dekket med vann. Hvis ikke, så fyll etter.

Etter 10-12 dager settes surkålen kjølig (0-8 grader). Den vil være klar etter 6 – 8 uker.

 

I et 1 liters glass går det ca. 800g grønnsaker.

 

Noen ideer for gode surkålsblandinger:


 

10 kg hvitkål

100- 150 g salt

20 g kumminfrø

10 stk enebær


 

7 kg hvitkål

2,5 kg gulrot

500 g eple

150 g løk

20 g kumminfrø

100 – 150 g salt


 

5 kg savoykål

14 stk gulrot, mellomstore

7 stk løk, mellomstore

5 stk chili

2 store ingefær

7 store fedd hvitløk

110 g salt