Landsbykassens rotmos

Gulrotvask (2).jpg

For to år siden hadde økolandsbyens beboere tilbud om en ukentlig landsbykasse med grønnsaker, og  og den kom med oppskrift og tips. Noen av disse legger vi ut her, og mottar gjerne tips om hvem som æres bør!

Landsbykassens rotmos

Ca 4 porsjoner

10 poteter
10 sommergulrøtter
1 kålrot
2 neper
Salt, pepper, vann
Smør, ghee eller olje (jo mer, jo bedre, gjerne 100 g)
(Hvitløk, løk, urter, sellerirot om ønskelig)

Skrell kålrot og nepe. Nypoteter og gulrot behøver ikke skrelles. Kutt grønnsakene i biter og ha i en kasserolle. Ha i litt pepper, og resterende grønnsaker og urter om du ønsker det. Kok gjerne vann i vannkoker og hell over grønnsakene. Fyll til litt under grønnsakskanten. Om du bruker så lite vann som mulig slipper du kaste ut mye smak og næring med kokevannet etterpå. Rør heller rundt i grønnsakene i løpet av koketiden. La koke til godt møre, ca 20-30 min. 
Hell litt av kokevannet i en kopp. Ha i smør, ghee eller olje i gryten. Mos med en potetstamper. Om du ønsker en glattere mos ta noen sekunder med stavmikseren. (Ikke for lenge, se tips). 
Smak til med salt, pepper og evt litt av kokevannet for ønsket konsistens. 

Tips: 
Stavmikser er ypperlig til å gjøre mange rotgrønnsaker til myk puré. Men hos potet blir det seigt, som lim. Dersom du har mye poteter i mosen, anbefales det å bruke potetstampe, og evt ta noen sekunder/pump med stavmikseren etterpå om du ønsker en myk puré. 

Rotmos har uendelige muligheter i variasjon. Grønnsaker og urter som egner seg godt er blant annet kålrot, gulrot, potet, sellerirot, pastinakk, pepperrot, rødbete, jordskokk. Smaksvariasjoner: hvitkløk, løk, timian, rosmarin, oregano, salvie, persille, chili. 

Om man ønsker en mildere rotmos kan fløte tilsettes. 

Eventuell kraft av middagens kjøtt og fisk tilpasser mosen til middagsretten. 

Lag gjerne store porsjoner og lagre i kjøleskap noen dager eller i fryser. 

Nyt gjerne det resterende kokevannet som en god og næringsrik drikkebuljong. 
 

OppskrifterLiv Tøndevold