Løpstikkepesto

løpstikke.jpg

Løpstikkepesto

Ingredienser: 
4 stilker løpstikke (bladene, ca 40 g)
25 g parmesanost e.l.
25 g rå cashewnøtter e.l. (eks. solsikkefrø, pinjekjerner)
En liten båt hvitløk
1 dl olivenolje
Litt salt og pepper
Filadelfiaost
Litt saft fra en sitron

Riv løpstikkebladene fra stilkene. Putt i foodprosessoren/stavmikseren og hakk i vei! 
Tilsett litt av oljen, nøttene, parmesan og hvitløk.
Ha i resten av oljen, Filadelfiaost, og smak til med presset sitronsaft, salt og pepper.
Løpstikke gir kraftig smak, og Filadelfiaosten runder av smaken. Fargen blir da fin og lys grønn. Når pestoen står i kjøleskapet kan den bli i tykkeste laget, ta den gjerne ut en liten stund før servering slik at konsistensen blir myk og god. Før du setter den i kjøleskapet: tørk veggene rene inne i glasset, og ha et lite lag med olivenolje på toppen av pestoen, da holder den seg lengre fordi luften ikke får kontakt med selve pestoen.

Tips: Løpstikke passer godt i supper, gryter, fersk i salater, som buljong, og tørket i krydderblandinger. Den kan også fryses. Den har mye smak, så start med lite. Store mengder bør unngås ved graviditet, feber og nyresykdommer.

OppskrifterLiv Tøndevold