Jordskokkchips

jordskokkblomster.jpg

Jordskokk
Olje (gjerne smaksnøytral som raps eller solsikke)
Salt

Vask jordskokken, ikke skrell. Skjær dem i tynne flak med en ostehøvel eller mandolin. Putt dem i en bolle med kaldt vann inntil alle er høvlet, slik at de ikke oksiderer og blir brune. Tørk de lett med tørkepapir. Varm opp olje i en gryte. Ha så mye olje at jordskokkchipsene bader i oljen. Den skal frityrstekes, altså kokes i oljen. Varm opp på middels varme, ca 140 grader. Dersom oljen er for varm brennes chipsen raskt. Ha i ca en neve jordskokkflak om gangen. Bruk gjerne en matpinsett, eller et annet metallredskap, til å skille chipsen dersom de klumper seg. La chipsen koke til de blir sprø, men ikke brune. Ca 7-10 min, men det kommer an på varmen, så prøv deg fram. Løft de ut av oljen med en sil eller liknende. La de renne av seg på kjøkkenpapir. Strø over salt, og la ligge til de er tørre og sprø. Nytes samme dag! 


Tips:
Man kan også lage jordskokkchips med å steke tynne skiver jordskokk i ovnen. Skjær tynne skiver med ostehøvel eller mandolin. Bland de i smaksnøytral olje og salt, evnt krydder, og ha de på en stekeplate med bakepapir. Stek i ovn, gjerne varmluft, på 150 grader i ca 40-60 min. Pass godt på dem, når de har fått en gyllen farge er de ferdige. Ta dem ut og la de hvile seg litt.