Gjøding Gård


Gjøding gård, den gamle prest­egården i Hurdal, er omregulert til spesialområde
«Økolandsby». Det er et sentrum for dyrking, kultur, næring­sutvikling og fellesskap i landsbyen. På denne siden kan du lese om prosjekter som foregår på gården. Hvis du vil vite mer om hvordan gården er drevet, og gårdens historie klikker du på linken under. 

 

100%

økologisk

100%

ureist mat


ArtiklerAndelslandbruk


Hva er et andelslandbruk?

I et andelslandbruk tar du som forbruker og bonden i samarbeid ansvar for matproduksjon. Slik får du enkelt tilgang til fersk, ureist, sesongmat, samtidig som du hjelper bonden, jorda og miljøet.

Mange synes også at det er gøy og viktig å kunne noe om matproduksjon.

Vil du bli andelsbonde i Hurdal?

Hurdal Økolandsby Andelslandbruk ble etablert i 2016 på Gjøding gård, Hurdals gamle prestegård ved Hurdal kirke. Det er organisert som et samvirke. Andelslandbruket i Hurdal er åpent for alle interesserte.

Vi har selvsagt flest medlemmer fra økolandsbyen, men også fra resten av Hurdal, Øvre Romerike  og Oslo. Felles er et ønske om mest mulig fersk, kortreist, ren, økologisk mat av høy kvalitet.

Andelshavere henter selv grønnsaker på gården fra juni/juli og frem til lageret er tomt på vinteren.
 

 

Andre gårdsprosjekter


Et av målene for Gjøding gård er å utvikle nye, bærekraftige måter å produsere og
konsumere mat på i et langsiktig perspektiv. Flere spennende prosjekter er nå under oppstart.

 
iStock-170616482.jpg

Huldra Økofrukt

Huldra Økofrukt er en annen ny, spennende produsent i økolands­byen. Selskapet skal produsere og foredle lokale råvarer innen frukt og bær – blant annet saft, sider, sirup og gløgg.

Cathrine, Ebbe og Eivind, som står bak Huldra Økofrukt vil selv dyrke frukt og bær, men også benytte seg av råvarer fra naturen og andre lokalproduserte matvarer som honning. Til våren skal de plante 400 busker og vekster.

iStock-869287720_lavoppløslig.jpg
thomas-kelley-74109-unsplash.jpg
 

Høns og gris


Alex Hansen har fått leie nærmere hundre mål dyrkbar mark. Planen er å leve av å dyrke, produsere og selge kortreist økologisk lokalmat på heltid til lokalbefolkningen og besøkende. 

Alex skal selge kjøtt fra svin og storfe, og egg fra høner. I tillegg er en stor blomster- og grønnsakshage under planlegging, og han vil ha frukt og bær som skal selges fra Økolandsbyen. 

Alex, som er utdannet agronom, synes det er viktig å være en bevisst forbruker og produsent og ikke kjøpe eller produsere varer som skader jorden.
 

iStock-481340466.jpg
Hurdal_Benedicte Kihles hus_23.jpg
Hurdal_oktober_høyoppløselig_76.jpg
 
 
Økologi for meg betyr bedre dyrevelferd, bedre naturforvaltning, sunnere mat og mindre forurensing
— Alex Hansen