Portrettet: Silje Krey Nitter

Hva jobber man med i en økolandsby? Møt Silje, som er både kirketjener, danselærer, birøkter og treningsinstruktør.

Navn: Silje Krey Nitter
Alder: 29
Bodd i Hurdal Økolandsby siden: juni 2014
Familie: Eivind Krey Nitter (37) og Selma (3,5)

1: Hvordan kom du til Hurdal Økolandsby?

Jeg bodde i Oslo sammen med mannen min, Eivind. Han snakket mye om å flytte på landet på den tiden, og vi tittet på småbruk rundt om i Norge. Lenge tenkte vi å kjøpe et slikt småbruk sammen med andre familier, men vi skjønte etter hvert at det var urealistisk. Så hørte vi om økolandsbyen; først da Simen Torp snakket på Litteraturhuset i Oslo, og så da P2s Ekko hadde reportasje fra landsbyen. Disse dryppene ledet frem til første tur til Hurdal, der vi hilste på Simen og Kristin. Så gikk det veldig fort. Vi bestemte oss, og hoppet i det. Slik ble Eivind og jeg  de første som flyttet inn i nytt hus i Hurdal Økolandsby.

Fordi Hurdal ligger såpass nær Oslo, ble ikke omveltningen så dramatisk som den kunne blitt hvis vi for eksempel hadde kjøpt et småbruk i Sogndal. Jeg fortsatte lenge i jobben som treningsinstruktør der, og Eivind kunne fullføre sine studier på Universitetet i Oslo.


4: Hva jobber du med?

Arbeidshverdagen min er veldig variert, og foregår stort sett i Hurdal. Ved siden av 40% stilling som kirketjener i Hurdal kirke har jeg seks danseklasser og to treningsklasser i Fremtidssmia Økologiske Næringssenter hver uke. I tillegg underviser jeg i Oslo. Lenge var jeg den eneste som hadde timer i Fremtidssmia, men nå er flere i gang. For eksempel har en flink yogainstruktør timer hver uke. Det er jeg veldig glad for, og jeg kommer til å gå dit så ofte jeg kan.

2: Hva slags utdannelse og jobbakgrunn har du fra før?

Mye av utdannelsen min er innenfor dans. Først gikk jeg danselinja på Bårdar-akademiet, med jazzdans som hovedfag. Så startet og videreutviklet jeg Duende danseskole i Moss sammen med andre dansere. Her underviste jeg barn og ungdom, og var frilanser ved siden av. Jeg har også vært ballettlærer på kveldsskole for voksne, samt danse- og treningsinstruktør på Elixia.

3: Hva er en typisk dag for deg?

Ha ha, jeg gjør så mye forskjellig at det er vanskelig å si hva som er ‘vanlig’.
Hvis det er en ‘kirke-dag’ hjelper jeg ofte til med begravelser. Jeg jobber også på gudstjenestene hver søndag. Iblant er datteren min, Selma, med meg. Hun liker spesielt godt når jeg ringer i klokkene. Da sitter hun og ser på med de grønne hørselvernene sine. Og så synes hun det er stas når det er dåp og ‘barna dusjer’. På en ‘trenings-dag’ leverer jeg Selma i barnehagen og steller dyra –en hønseflokk på seks og to alpakka-vallaker. Så begynner jeg å forberede trening og dans. Spesielt musikken er viktig, og jeg bruker masse tid på å sette sammen gode spillelister. Når Selma er hentet i barnehagen, kommer Eivind hjem og vi lager middag. Eivind er humleekspert, og jobber for tiden mye for organisasjonen La Humla Suse. Så drar jeg ut og har danse- eller treningsklasser.  

Da jeg hadde bodd i Hurdal en stund begynte jeg å savne Oslo – eller ikke Oslo i seg selv, men tilbudene der. Nå har jeg én ‘Oslo-dag’ i uka. Da holder jeg treningsklasse for Elixia, spiser lunsj med folk jeg kjenner, og så deltar jeg på en jazz-klasse på Terpsi dansestudio. Jeg trives overraskende godt i Hurdal, og hadde jeg hatt samme tilbud her innenfor dans, trening og kultur ville jeg antagelig nesten ikke vært i Oslo.

5: Er du med i noen av landsbygruppene i økolandsbyen?

Jeg og Eivind er med i biegruppa. Det er helt topp, og jeg tror faktisk ikke Eivind og jeg kunne drevet med bier uten denne gruppa. Vi har felles slyngerom for honningen borte i Fremtidssmia, og så hjelper vi hverandre med stell hvis noen skal på ferie. I tillegg er jeg med i musikkgruppa.

6: Hvilke planer har du fremover?

I år er vi supergira på hagearbeid, i likhet med mange andre nyinnflyttede i økolandsbyen. Det er trær som skal flyttes og murer som skal bygges, i tillegg til at vi tenker å lage terrasse. Og så lurer vi på å skaffe to alpakkaer til. I så fall blir det jobb med å gjerde inn og rydde mer beite. Jeg tror det blir fint med felles fokus på hage denne sommeren. Da kan vi bytte planter, utveksle tips og kanskje til og med leie inn noen maskiner i nabolaget.  

7: Hvor er Økolandsbyen om to år?

Da vil jo mye ha kommet på plass. Folk har fått flyttet inn i hus og hager, fellesområdene vil være opparbeidet, med lekeplasser for barna og gode møteplasser for folk. Det savner jeg nå. Økolandsbyen har jo vært byggeplass en stund, og det er vanskelig når man har barn. Om to år ser jeg for meg at folk har kommet seg på plass i husene og hagene sine, og dermed kanskje har mer tid og overskudd til fellesskap. Det blir fint.