Portrettet: Alexander Poltorak

Da Alexander og samboer Elisabeth flyttet fra Oslo til Hurdal Økolandsby hadde de bare syv naboer. Nå har snart 70 boenheter flyttet inn, og den lille familien på snart tre gleder seg til sommer og småbarnsfellesskap i grenda. - Det å bo her gir en ekstra dytt til å finne miljøvennlige og økologiske løsninger i hverdagen, sier elektrikeren.

Alexander Poltorak
Alder: 30
Bodd i Hurdal Økolandsby siden: høsten 2014
Familie: samboer Elisabeth (31), venter første barn i oktober

1: Hvordan kom du til Hurdal Økolandsby?

Elisabeth og jeg leste om planene for økolandsbyen i en avis, og bestemte oss for å dra til Hurdal for å se. Vi bodde i Oslo, og selv om vi begge har vokst opp med mange av verdiene som ligger bak økolandsbyen, hadde vi lite fokus på økologi og bærekraft selv. Besøket til Hurdal handlet mest om nysgjerrighet, og vi tenkte egentlig ikke å kjøpe. Under omvisningen så vi mest gjørme, vanndammer og trestubber. Tenk månelandskap møter myr. Men, tanken på økolandsby kvernet i hodet på oss begge, og vi sendte søknad til Husbanken for å se om de ville gi oss lån. Da vi fikk ja fra Husbanken bestemte vi oss.

Elisabeth og jeg har hatt en lang og gradvis prosess når det gjelder fokus på økologi. Vi startet med økologiske egg. Gjør ikke alle egentlig det? Etter hvert har det gått sport i å finne mest mulig øko-varer på butikken. Vi kjøper kun brukte klær, og vi flyr ikke. En stund forsøkte vi å ikke ha bil, men når du bor i Hurdal er det vanskelig. Nå bruker vi bilen minst mulig. Jeg har ennå ikke særlig peil på planter og dyrking, men ønsker å lære mer. Det er fascinerende at det går an å putte et frø i jorda og så kommer det opp noe. Jeg har vært innom mindre, liknende samfunn i utlandet (her kalles de gjerne ‘intentional communities’, red. anm.). Jeg liker hvordan folk er mot hverandre i sånne settinger. Terskelen er lavere for å gi noe til noen man ikke vet om man får noe tilbake fra. Jeg kjenner på det samme her i Hurdal Økolandsby.

2: Hva jobber du med?

Jeg er utdannet elektriker, og jobber for tiden med styringssystemer i store bygg - alt det du merker når det ikke fungerer. Arbeidsplassen min ligger på Ulven i Oslo. Det er et stykke å pendle – fire ledd i alt. Jeg kjører til Eidsvoll Verk og bruker kollektivt resten av veien. Det tar lang tid, men å kjøre bil helt frem er uaktuelt. Det kan være at vi må revurdere det valget nå som vi får barn. Kanskje blir det etter hvert for drøyt å bruke så mye tid på jobbreisa. 

3: Hva slags utdannelse og jobbakgrunn har du?

Jeg er utdannet elektriker, og jobbet som det da jeg ble innkalt i førstegangstjeneste på båt. Etter militæret spurte de om jeg kunne verve meg for en lengre periode. Det passa slik at jeg gjorde det, og dermed endte jeg med å jobbe på båt gjennom hele tjenesten, først som menig og deretter som motormann og elektroassistent. Etter forsvaret gikk jeg tilbake til elektrikeryrket og til den jobben jeg har nå. Med tiden vil jeg gjerne jobbe med noe som er nærmere Hurdal. Det er ikke så viktig hva det er, bare det er noe jeg trives med.
Elisabeth jobber for tiden på Frydenlund skole, der de gir opplæring til barn med spesielle behov.

4: Det er mange landsbygrupper i Hurdal Økolandsby. Er du med i noen av disse?

Jeg er leder for ølgruppa. Her er det meningen å dele kunnskap og ha det gøy med en felles hobby. Ølgruppa har målsetning om å brygge fire ganger i året, gjerne knytta opp mot høytidene. Vi har flere medlemmer som er helt uten bryggeerfaring. Jeg har ikke så mye erfaring selv, men det lille jeg har vil jeg gjerne lære bort. Øl er litt som brød – det skal litt til før det ikke blir brukbart. Selv om du gjør masse feil er sjansen stor for at ølet blir ‘drikkandes’. Enn så lenge har det skjedd noe galt hver gang jeg har brygga. Det lærer man av.
Det beste med ølbryggingen er at folk blir så glad for det. For min egen del har forholdet til øl endret seg. Jeg kan sette pris på øl jeg ikke liker fordi jeg synes det er interessant. Er jeg på byen med kompiser drikker jeg nå kanskje fire øl i stedet for tolv, fordi jeg velger øl som smaker mye og ikke kan drikkes så fort.

 

5: Hva bruker du fritiden din til?

Jeg er glad i gutteturer i naturen. Etter hvert har vi blitt fire vennepar som drar. Elisabeth og et par av kompisene mine er hekta på toppturer, men det synes jeg er litt tullete. Jeg vil også si at bærekraftig liv er en hobby. Elisabeth og jeg ser dokumentarer, leser blogger og abonnerer på mange blader. Nå for tiden går det mest i nyhetsbrevet fra Harvest. Jobb har vært det viktigste i livet mitt i mange år. Nå, med økolandsbyen og papparollen og det hele, føler jeg at jeg står i starten av et nytt kapittel. Jeg har mulighet til å tenke litt nytt om hva fokus skal være.