Portrettet: Hugo de Carvalho Ferreira

Brasilianske Hugo de Carvalho Ferreira (28) jobber med en doktoravhandling om økolandsbyer. Han har valgt seg Hurdal. 

Hugo de Carvalho Ferreira
Alder: 28
Bodd i Hurdal siden: januar 2016
Familie: Ingen barn eller samboer. Øvrig familie bor i Brasil. 

Hvordan kom du til Hurdal Økolandsby?

Første gang jeg var her og jobbet frivillig var juli 2015. Da ble jeg i seks uker. Så reiste jeg og jobbet på andre økologiske gårder rundt om i Europa, men allerede da merket jeg at det var i Hurdal jeg ville være. Dermed kom jeg tilbake hit i januar 2016, og nå skal jeg bli en stund.

Hva jobber du med?

Jeg jobber på gården i Hurdal Økolandsby, som frivillig gjennom programmet World Wide Opportunities on Organic Farms (wwoof). Det betyr at jeg gjør det som til enhver tid trengs på gården, både med dyra og på jordene. I tillegg jobber jeg på Fremtidssmia når det trengs. Og så er jeg jo doktorgradsstipendiat ved Europa-Universität Viadrina i Frankfurt – det er også en jobb.

Hva slags utdannelse og jobbakgrunn har du?

Jeg vokste opp i Brasil og er halvt brasiliansk og halvt portugisisk. Jeg tok først mastergrad i biologi ved universitet i Rio de Janeiro. Deretter begynte jeg litt på nytt, på statsvitenskap. Jeg flyttet til Tyskland under arbeidet med masteren, og da denne var levert startet jeg på doktorgrad i sosialantropologi ved samme universitet.

Min doktoravhandling skal handle om økolandsbyer, eller ’intentional communities’, som de ofte kalles på engelsk. Som ‘’wwoofer’ har jeg vært i fire ulike økolandsbyer forskjellige steder i Europa. I sosialantropologi er det regnet som viktig å tilbringe mye tid i miljøene man skal forske på. Jeg bestemte meg derfor tidlig for å flytte til en økolandsby, og har valgt meg Hurdal. Hurdal Økolandsby har en god historie å fortelle. Arbeidet vil ta mellom ett og to år, og jeg planlegger å bo her hele den tiden. 


Hvorfor Akkurat Hurdal?

Som forsker er jeg tiltrukket av spenningsfelt. Jeg tenker ikke da på spenning i form av konflikt, slik NRK-dokumentaren fokuserer på, men mer det som foregår mellom idé og realitet. Hva har folk drømt om når de kom hit? Hvordan er realiteten akkurat nå? Hva legger egentlig hver enkelt i ordet økolandsby? Jeg vurderte danske Svanholm som ‘case’ for doktorgraden mens jeg bodde der, men denne økolandsbyen er for konsolidert og stabil for min smak. Hurdal er ennå i byggefase, og det er en masse ‘hvordan gjør vi dette?’-diskusjoner. Som forsker synes jeg det er interessant.

Det er mange landsbygrupper i Hurdal Økolandsby. Er du med i noen av disse?

Ja, jeg er aktiv i musikk-gruppa. Her er jeg musikant i landsbyens eget band, The Bumblebees, der jeg spiller gitar og og komponerer låter. Bumblebees spilte nylig sin første konsert, og vi håper på flere fremover!