Alle kan bli andelsgartner

Hurdal Økolandsby er ikke kun for dem som bor der. Andelslandbruket er åpent for alle. Oslo-familien Tellefsen synes det er deilig å komme ut på landet.

Familiedag:  Leo (12), Agnethe, Claudia (10) Tellefsen og Santi Puente storkoser seg når de besøker Økolandsbyen. Med en andel i landbruket får de høste ferske, økologiske grønnsaker. 

Familiedag: Leo (12), Agnethe, Claudia (10) Tellefsen og Santi Puente storkoser seg når de besøker Økolandsbyen. Med en andel i landbruket får de høste ferske, økologiske grønnsaker. 

Tekst og foto: Mari Rosman


— Det er jo så vakkert her, utbryter Agnethe Tellefsen begeistret. 

Sammen med mann og barn har hun tatt kjøreturen fra Oslo for å høste ferske grønnsaker. Gule kål-blomster speiler seg mot høstvakre farger i skogen bak åkeren. En hvitmalt kirke strekker seg mot himmelen mens gulrøttene gjør seg klare for å slippe tak i jorda. Frosten har kommet. Alt skal inn. Det er dugnad i Hurdal økolandsby andelslandbruk. 

 
Dugnad:  Medlemmene i andelslandbruket bidrar med 10 timer arbeid per andel.

Dugnad: Medlemmene i andelslandbruket bidrar med 10 timer arbeid per andel.

 

Et andelslandbruk består av en gruppe medlemmer som går sammen om å ansette en gartner. De betaler en fast pris i året og bestemmer i fellesskap hva de vil dyrke. Gjennom sesongen er de med på aktiviteter som planting, setting, luking og høsting. I utgangpunktet blir de bedt om å bidra med 10 timer per andel. Mange synes det er gøy å være i åkeren, og er med mye mer.


— Det er deilig å komme hit hvor det er en gartner som legger til rette og vi bare hjelper til, sier Agnetha.  — Vi storkoser oss her. Jeg synes det er hyggelig å arbeide med jorda, og jeg liker å plukke grønnsaker som er økologiske, friske og fine.

Kan overnatte i felleshuset

For et par år siden flyttet familien fra den solfylte landsbygda i Spania til Oslo-gryta. Å komme til Hurdal er et avbrekk fra hverdagen som alle liker.

— Dette er litt i stedet for å ha hytte, sier mammaen, mens 10 år gamle Claudia ber innstendig om å få overnatte. 

I den gamle presteboligen, som nå fungerer som felleshus, kan andelshavere leie senger.

— Kanskje neste helg, sier Agnetha. Da er det høsttakkefest.

 
Vakkert:   —  Det er så idyllisk her, med alle fargene, sier Agnetha Tellefsen.

Vakkert: — Det er så idyllisk her, med alle fargene, sier Agnetha Tellefsen.

 

Akkurat nå er det hvitløk som skal settes. Kveke lukes. Neste års forberedelser er godt i gang. I drivhuset står gartner Piet Vijverberg og høster mais. De har ikke blitt så store som han ønsket dem.

— I år har sommeren vært kald. Det har gått ut over de varmekrevende vekstene, men vi har fått masse bondebønner, og løk på størrelse med gresskar, forteller han. 

Bryr seg om hver spire

Gartneren i Hurdal Økolandsbys andelslandbruk bryr seg om plantene som om han var deres far.

 

Han verner om de nyfødte, små babyspirene, og ser til at de kommer godt ned i jorda. Når han høster så er det med stolt takknemlighet. Også over gulrøttene, som saktens ble små.

Vi spør om det er noe spesielt han vil takke for på høstfesten i år.

— Jeg vil takke for alt. Grønnkålen ble fantastisk, og vi fikk svære neper, men jeg kan ikke være mindre takknemlig for jordbærene eller gulrøttene. De har gjort sitt aller beste, sier gartneren.

I år har han også bygget vinterlagring. Gulrøttene stues sammen i sand, potetene i sekk og hvitløken henger i fletter. Kålrot, rødbeter, pastinakk. Alt skal lagres for at medlemmene kan komme og hente det de trenger.

I kjelleren på låven har Piet satt i stand tre isolerte rom med varmekilder. Slik får hver type grønnsak den temperaturen den trenger. 

 

Innhøsting:  Maisen ble liten i år, men Piet Vijverberg er like takknemlig.

Innhøsting: Maisen ble liten i år, men Piet Vijverberg er like takknemlig.

Liker å være ute

For familien i Oslo er ikke vintermaten det viktigste. For dem er det den sosiale biten som gjelder. 

12 år gamle Leo Tellefsen ser ut til å nyte hvert drag der han river grønnsakene opp av jorda. Etterpå håper han å finne noen andre barn som vil spille fotball, slik de gjorde da han var der sist. Da grillet de pølser på bålet også. 

— Her kan jeg være ute med andre i stedet for å sitte inne og kjede meg. Jeg synes det er gøy å bli kjent med nye folk, sier han. 

Gutten ser lengselsfullt ned mot vannet. Det er ikke badetemperatur der nå, selv om sola skinner. Mamma forteller at det betyr mye for dem at gården ligger like ved en badestrand.

— For oss er dugnad en hyggelig aktivitet for hele familien. Så lenge ungene synes det er kjekt så vil vi gjerne komme hit, sier Agnetha Tellefsen.

 
Stas:  Leo Tellefsen (12) synes det er helt topp å rive grønnsaker opp fra jorda.

Stas: Leo Tellefsen (12) synes det er helt topp å rive grønnsaker opp fra jorda.

 

Disse plantene fikk andelsgartnerne i år

Agurk, knutekål, sellerirot, julesalat, løk, snittebønner, blomkål, mangold, spisskål, bondebønner, neper, squash, brekkbønner, pastinakk, sukkererter, brokkoli, persillerot, svarte erter, hokkaido gresskar, poteter, svartkål, grønnkål, purre, gressløk, rabarbra, koriander gulrot, reddik, løpstikke, hodekål, rettich, mynte, hvitløk, rødbeter, asparges, mais, spinat, chilipepper, paprika, tomat, endivie, portulakk, basilikum, oregano, jordbær, rødkål, persille, jordskokk, ruccola, salvie, kålrot, salat, sitronmelisse, knollfennikel, savoykål, timian, kinakål, stangselleri, vårløk