Hurdal- psykolog forsker på mindfulness: Meditasjon bør brukes oftere

Arbeidsro:  —  Stillhet er luksus, sier psykolog Even Halland.

Arbeidsro: — Stillhet er luksus, sier psykolog Even Halland.

Fra sitt kontor i økolandsbyen har Even Halland lagt frem en av tidenes største rapporter om mindfulness. 

Tekst: Mari Rosman

— Hurdal er et perfekt sted å fordype seg i arbeid, sier psykolog Even Halland. Han forsker på mindfulness ved Lovisenberg sykehus, med kontoradresse mikrohuset bak Fremtidssmia.

Nylig la han frem en av de største rapportene om mindfulness som noen gang er laget. Forskerteamet konkluderte med at det nå kan hevdes at mindfulness er en veldokumentert metode for å hjelpe voksne mennesker med å forbedre sin helse og takle utfordringene som livet bringer. Rapporten gikk gjennom 101 studier der over 8000 deltagere var med.

Mikrotårnet i Hurdal

 • Oppført for Økolandsbyen til Bærekraftfestivalen 2015
 • Laget for å sette fokus på mikrohus som en bærekraftig bolig
 • Tegnet av arkitektstudenter ved Bergen arkitekthøyskole
 • Fullført og bygget av Rolf og Roy Jacobsen i Gaiia Arkitekter

Kilde: Filago

Mediterer i mikrokontor

I vinter flyttet meditasjonsforskeren inn i mikrotårnet bak Framtidssmia.

Boksen med de store vinduene ble hans drømmekontor av flere grunner enn utsikten. Det er nemlig vanskelig å få gjort godt arbeid på en vanlig arbeidsplass, med utallige avbrytelser, mener han. 

— Tilgjengelighet og responstid blir verdsatt så høyt at det går ut over evnen til å holde fokus og gå i dybden. Stillhet er blitt luksus, sier Halland. 

Dermed flyttet nærværseksperten inn på drøye seks kvadratmeter i mikrotårnet som ble bygget til den første Bærekraftfestivalen.

Online:  —   Livsmestring handler om å stå i det livet vi har, sier Even Halland. Forskning viser at dette kan læres. Derfor tilbyr han nettkurs.

Online: —  Livsmestring handler om å stå i det livet vi har, sier Even Halland. Forskning viser at dette kan læres. Derfor tilbyr han nettkurs.

Dette fant de ut

 • Forskerne konkluderte med at et 8 ukers kurs i mindfulness har positiv innvirkning på mental helse.
 • Effekten på somatisk helse er mindre, men betydelig.
 • Mindfulness ser også ut til å kunne forbedre livskvalitet og sosial funksjon.
 • Mindfulness kan derfor være bra for å forbedre helse, takle stress, og forholde seg til livets utfordringer.

Kilde: Mindfulness-based stress reduction (MBSR) for improving health, quality of life and social functioning in adults: a systematic review and meta-analysis, Campbell Systematic Reviews.

Indre ro gir ytre handling

Mange har et bilde av at meditasjon er en innadvendt aktivitet der folk trekker seg tilbake og ikke lenger deltar i fellesskapet. Litt som å sitte i et tårn uten besøksadresse.

— Selv om meditasjon fra utsiden kan se ut som en tilbaketrekking, så viser forskning at det motsatte skjer på innsiden, sier Halland.

Og Hurdalsmannen vet hva han snakker om. Sammen med en lege som har doktorgrad i mindfulness publiserte han nylig en stor studie om tema, publisert i det internasjonalt anerkjente tidsskiftet Campbell Systematic Reviews. 

— Det er spennende å se at deltagerne faktisk blir mer handlekraftige. De går ut i verden og møter det som er vanskelig, sier den Hurdal-baserte forskeren.

Han forteller at noen stempler mindfulness som en egoistisk aktivitet. 

— Det stemmer dårlig med forskningen, sier psykologen.

Han forklarer at hvis vi mestrer stresset vårt så klarer vi bedre å ta gode valg for oss selv. Da blir det også enklere å forholde oss til andres behov, følelser og problemer.

Dette er mindfulness

 • Evnen til nærvær kan trenes ved ulike øvelser.
 • Pust, meditasjon og yoga er blant de vanligste formene for nærværstrening.
 • For noen trenes nærvær ved å gå tur i naturen.
 • For andre trenes nærvær ved å fordype seg i en hobby.
 • I noen yrker kan nærvær utvikle seg naturlig, som for eksmepel i snekring.

Kilde: Even Halland, psykolog og meditasjonslærer

Kaller det trening i nærvær

Halland liker ikke å bruke ordet mindfulness. Han ser for seg ukeblad-overskrifter der det står «pust deg frisk». En vakker kvinne sitter i lotusstilling på en strand og alt er i skjønn harmoni. 

— Det er ikke vanskelig å være til stede i livet når du er på ferie og slapper av. For meg handler mindfulness om å stå i det livet jeg har, og mestre det så godt jeg kan, sier Halland.

Han er bekymret for om folk tror at alle problemer blir løst bare man mediterer eller gjør yoga, for det er ikke slik at øvelsene vil fjerne alt som er vondt og vanskelig.

— Mindfulness handler om å bli oppmerksom her og nå, sier han, og holder blikket fast og lenge.

— Den andre dimensjonen, som ofte blir borte, handler om å ha en vennlig innstilling til seg selv, legger han til. Et smil glir over øynene.

Halland forteller at evnen til å ta godt vare på seg selv er en kvalitet som kan trenes. 

— Det er en folkesport å være selvkritisk. Hvis vår innstilling er at vi gjør så godt vi kan så tror jeg det blir enklere å ta gode valg. Da styrker vi også evnen til å ta vare på andre, sier psykologen.

Lager nettkurs

Nærvær.no

 • Tilbyr mindfulnesskurs på internett
 • Opplæring tilbys av lege og psykolog
 • Gir tilgang til vidoer med forelesninger, øverlser og inspirasjon
 • Kan tas i det tempo som passer den enkelte
 • Månedlige webinar med spørsmål og svar

Kilde: Even Halland, psykolog og meditasjonslærer

Meditasjonslæreren håper at forskningen han legger frem vil gjøre at trening av nærvær blir mer tilgjengelig for pasienter i Norge. 

Foreløpig tar han saken i egne hender. Sammen med lege og mindfulness-ekspert Michael de Vibe, lanserer han et internettbasert kurs med veiledning og øvelser. 

I kurset lærer folk å bli oppmerksomme på kropp, pust, tanker og følelser. Veilederne er tilgjengelige på webinar. Da sitter Halland mellom tretoppene i mikrotårnet og svarer på spørsmål både fra naboer i Økolandsbyen og fra kursdeltagere i resten av landet.  

— Jeg ønsker å få mindfulness ned på bakken, slik at det ikke blir et svevende konsept, sier Halland.

Han forteller at hver uke vil han spille inn råd og tips til hvordan deltagerne kan ta i bruk sitt oppmerksomme nærvær når livet koker som verst. 

Men besøke ham får ingen. Mikrotårnet i Hurdal skal være en sone for fokus og ro. Der vil forskning finne sted i dyp konsentrasjon.

Fremtidsmia, ForsideMari Rosman