Disse får du høre på Høstivalen

Opera og gårdsdrift har kanskje mer til felles enn du trodde. I hvert fall hvis gården ligger i Økolandsbyen.

Bidrar:  Merete Kemi Wear vil vise frem talentfulle naboer. Kari Lise Høgseth (t.v.) og Christine Lingaas er to av flere musikere fra Økolandsbyen som synger på Høstivalen.

Bidrar: Merete Kemi Wear vil vise frem talentfulle naboer. Kari Lise Høgseth (t.v.) og Christine Lingaas er to av flere musikere fra Økolandsbyen som synger på Høstivalen.

Tekst og foto: Mari Rosman

— Dette er et sted hvor alle våre drømmer kan gå i oppfyllelse. Hva vi kan få til er ubegrenset, sier en oppstemt gårdsarbieder, Merete Kemi Wear. 

Akkurat nå drømmer hun om en festival. Et sted der mennesker kan kose seg med bål, seremonier, dans og musikk. Der naboer kan bli kjent med hverandre, og der folk utenfra kan være med på det som økolivet bringer.

Wear fikk stilling som frivillig arbeider på gården i sommer, en såkalt woofer. I dag går hun under betegnelsen festivalkoordinator. For akkurat nå bringer gårdsarbeidet mer enn grønnsaker. På en drøy måned samler Wear sammen de hun kjenner med talenter, og koker sammen til en heidundrandes feiring. Og opera står på programmet.

— Jeg ønsker å vise frem de spennende menneskene som bor her, for vi er mange ressurssterke personer, sier Wear. 

Synger om livets mangfold

Gårdsjenta, eller festivalkoordinatoren, som hun nå er, står ute på et alpakkajorde og snakker om samarbeid på tvers av yrker og kompetanse. 

— Her hadde det for eksempel vært genialt å lage et lydstudio, sier hun. 

Det er god musikk i ørene til Christine Lingaas. Hun er den siste som har flyttet til økogrenda, og har bodd i Hurdal siden i sommer. Til vinteren slipper hun sin første plate med egenkomponert materiale. Nå har Wear invitert henne til å synge for nye naboer. Det gleder hun seg til.

På festivalen skal Lingaas synge jazz-melodier som beskriver livets mangfold, på godt og vondt. Tematikken kretser rundt livserfaringer fra et eksistensielt perspektiv.

— På scenen ønsker jeg å formidle hvordan det kan være å stå i livet, sier Lingaas. Hun er psykolog, og har vært tett på andres smerte. 

— Noe av det som lindrer mest er å få formidle hvordan ting er, selv om det ikke kan løse noe, sier hun.

Slik oppleves det også for den nye landsbyboeren selv. 

— Det er noe utrolig helbredende ved å få dele følelser og stemninger fra scenen, sier hun.

Åpner jazzen for alle

Og på Høstivalen, som Wear har kalt drømmen sin, skal alle som vil få dele. Et profesjonelt jazzband står klare for å gå inn i samspill med hvem det skulle være.

 Her kan man komme på scenen med et hvilket som helst instrument, og oppleve å være del av en full besetning, sier Lingaas. 

For henne kan det å stå på scenen kjennes som en åndelig opplevelse. Hun beskriver åndelighet som noe som skjer når grensene mellom en selv og andre blir visket ut.

— Når jeg gir seg over til musikken så kan jeg oppleve noe av det transcendentale, sier hun.

Lingaas forter seg å legge til at hun ikke kan love åndelig oppvåkning under jazz-jammen. 
Det som er sikkert, er at formidlingen vil være ektefølt og spontan i uttrykket. 

— Kommer jeg ferdig forberedt kan det fort bli stivt, sier Lingaas.

Behagelig:  Kari Lise Høgseth og Christine Lingaas søker en avslappet fremførelse på hver sitt vis.

Behagelig: Kari Lise Høgseth og Christine Lingaas søker en avslappet fremførelse på hver sitt vis.

Toner ned det storslåtte

For hennes nabo, Kari Lise Høgseth, har veien til avslappet opptreden tatt en helt annen form. Hun er sanger i Den norske opera og ballett, og har måttet lære seg å opptre på høye heler.

Likevel var det nettopp ønsket om å slå seg mer løs som brakte Høgseth til operaen.

— Jeg liker å kombinere sang med det sceniske uttrykket. Det blir fort litt stivt å skulle stå rett opp og ned i fremførelsen, sier hun.

I operaen er det lidenskap, humor, sorger og gleder. 

— Jeg vil fremføre verk der sangen formidler et innhold, sier Høgseth.

Kvinnen med den glamorøse stemmen kommer selv fra et småbruk, og synger gjerne i et lokale uten marmor på veggene. 

— Det er mange fordommer mot opera. Jeg ønsker å ufarliggjøre det, sier hun.

Derfor hiver hun seg på dypt vann, med det hun kaller stunt-opera. På festivalen skal Høgseth synge helt alene, uten kor og orkester. 

— Jeg må bevege meg litt ut av komfortsonen for å fremføre med min bare stemme på denne måten, sier hun, men gleder seg over muligheten til å få opptre for sambygdinger.

Får kjentfolk på besøk

En dame som har opptrådt mange ganger i Hurdal, er Kristin Seim Buflod. På festivalen får vi høre henne i helt nye toner. Sammen med el-fiolonist Victoria Johnson utgjør hun duoen Lyden av Stillhet. De improviserer ut fra opplevelsen av stillhet som de opplever i meditasjon.

Julie Buflod Torp er oppvokst i Økolandsbyen, og går nå på musikklinje i Oslo. Hun kommer hjem for å synge egenkomponerte låter.

Vi får også et gjenhør med Gavin Loughlin, en multi-instrumenal låtskriver som tidligere jobbet på Fremtidssmia. Nå bor han i Trondheim.

Flere artister kommer utenfra. Vi får blant annet høre Nosizwe Baqua, Bernard Briis Band og The Bee´s Niece.

En helg for å kose seg

Også på dagtid vil innbyggere i økolandsbyen vise frem hva de driver med. Her blir det kunstutstilling, dans og healing. Lørdagen er satt av til lek og moro, mens søndagen har fokus på indre bærekraft.

— Egentlig gjør jeg jo dette av ren egoisme, innrømmer Wear. — For jeg skal jo få massasje, være med på Ikya og danse 5Rytmer, ler hun.

Men sant er det, at Høstivalen, som den blir kalt, er resultatet av en stor, kollektiv dugnadsånd. Og at den har blitt til på en drøy måned, er en realitet som få turte å håpe på i begynnelsen av august.

LES: Her kan du se hele programmet 

Høstivalen

8. - 10. september

Gratis adgang på dagtid

200 kr for konsert/300 kr for konserter begge kvelder

 

 

Hurdal, FremtidsmiaFilago AS