Nytt, spennede matprosjekt i Økolandsbyen: Hansen Lokalmat

Nå starter Alex Hansen ett nytt prosjekt på jordene ved Økolandsbyen, med stort fokus på dyrevelferd, miljø og matkvalitet. Alex Hansen er en dansk
agronom på 35 år, som har spesialisert seg på økologisk matproduksjon. Hos Hansen Lokalmat vil dyrevelferd, miljø og kvalitet være i toppen av norsk produksjon.

rachel-lees-267178-unsplash.jpg
greg-ortega-943-unsplash.jpg

Dyrene vil generelt få bedre mat, mere plass og et mere naturlig liv enn i vanlig økologisk landbruk. Hos Hansen Lokalmat får du muligheten til å bestille griser, høns, egg og blomster. Hagene og områdene til dyrene skal være innredet slik at det skal være mulig for folk å komme å se til dyrene, hilse på sin gris, eller bare å gå en tur.

Griseproduksjon

Grisene hos Alex vil få 6 til 8 ganger så stor plass som lovkravet krever for økologisk matproduksjon i dag. Grisene vil også ha tilgang til forskjellige områder, blant annet ett område med ferskt gress og ferske urter, og ett område med insekter og meitemark. En av plassene vil bli i skogen hvor grisene kan skaffe seg mat og finne skygge. På gressarealene vil det bli grodd en blanding av hvitkløver og gress, med rundt 15% urter, bl. a. persille og insektplaner.

Lokalprodusert grovfor

Alt grovfor vil være hjemme-dyrket, og i 2019 er planen at minimum 15% av kraftforet også er det i form av erter, korn, samt nøtter på sikt. Høyet grisene blir foret med, blir laget av hvitkløvergress, urter, nyslått urtegress, kål og rotgrønnsaker. Halmen vil bli produsert av erte, brennesle og umodnet havre og spelt. De vil også få tilgang til restemat fra annen sopp- og grøntproduksjon. På slutten av August blir grisene satt til å beite på jordskokk, hvor de kan legge på seg de siste kiloene og bare nyte livet. Grisene blir slaktet mellom seks og syv måneder gamle i midten av September til starten av Oktober. I år vil alle grisene som blir kjøpt inn 8 uker gamle, og Alex kan derfor ikke garantere slaktevekt enda. Ta kontakt med Alex om du ønsker å kjøpe en gris, så får du mer informasjon om grisene. Det vil bli kjøpt inn 3 purker av blandet ullsvin/villsvin til å produsere flere griser i årene fremover, og det er planlagt at grisene blir 75% ullsvin og 25% villsvin.

jon-butterworth-191590-unsplash.jpg
hello-i-m-nik-522061-unsplash.jpg
noah-buscher-174567-unsplash.jpg

Hønseproduksjon

Hønsene kommer til å bo i låven de første to årene. Der er det fine beiteområdet rundt de har tilgang til, og etterhvert skal det lages mobile hønsehus som lett kan flyttes på. Da er hønsene sikret ferske arealer med gress, urter, busker, trær og insekter. Hønsene vil få rikelig med grovfor produsert av blant annet urtegress, erter, raspede rotgrønnsaker, solsikker, grønnkål og mye annet. Foret vil ikke bli tilsatt farge, som mange andre eggprodusenter gjør. I stedet vil eggene få den naturlige dype gulfargen i plommen ved å sørge for adgang til insekter fra urter, busker, blomster og mark fra jorden og komposten.

Økologisk og regenerativ forproduksjon

Foret til dyrene vil naturligvis dyrkes på økologisk vis, men grønnsakene vil også størst mulig grad bli dyrket regenerativt. Det vil si at bedene er permanente, slik at man slipper å pløye jorden og kan tilføre næring tilføres som toppkompost. Dette øker kvaliteten på jorden, får innvirkning på mikroorganismenes trivsel, og øker på sikt kvalitetene på grønnsakene.

Høres dette interessant ut? Bestill gjerne i dag, eller ta kontakt for mere informasjon eller om du har spørsmål.