Et sted med tid til livet

Norges første økolandsby er under bygging i Hurdal. Økolandsbyen er tredelt: pustende Aktivhus bygget i naturmaterialer, en levende gård og et økologisk næringssenter. 

Mellom 400 og 500 mennesker flytter de neste årene inn i en landsby der det satses på bærekraft og livskvalitet.
Alle 70 boliger i Boligtun 1 er solgt. 130 nye boenheter kommer etappevis i salg løpet av de neste årene. Hit flytter folk som ønsker seg nærmere naturen, nærmere hverandre, til et sted med tid til livet. 


Dyrke i felleskap - Andelslandbruk

I Hurdal økolandsby har vi kjørt et forprosjekt for andelslandbruk i 2016 på Gjøding gård, gamle Hurdal prestegård ved Hurdal kirke. Prosjektet var vellykket, og vi etablerer nå Hurdal økolandsby andelslandbruk som et samvirke fra 2017.


LIVET I FELLESSKAP

Mennesket har siden uminnelige tider søkt sammen. Rundt bålet, rundt aktiviteter, eller rundt viktige beslutninger. Spesielt har fellesskap i en landsby vært viktig.

I en økolandsby står et slikt landsbyfellesskap i sentrum. Du velger selv hvor mye du vil engasjere deg, ut fra interesser og livssitusjon. Dyrking, friluftsliv, kurs, arrangementer og kultur - mulighetene er mange.


LIVSSTIL

Et godt liv er et helhetlig liv. Mennesker trenger ikke bare å bo, de trenger også å leve, arbeide og dyrke. Slik skaper man levekraft.

Å ta en morgentur med kajakk. 
Å gå få meter bort til felleshuset og delta på yoga eller meditasjon. 
Å nyte et glass vin på landsbykafeen. 
Å møtes over frøbytte eller planlegging av neste års drift av bigården. 
Slike aktiviteter nær eget hus skaper levekraft.


DSCF3498.jpg

BÆREKRAFTIG BOLIG

Husene i en økolandsby spiller på lag med naturen. I en økolandsby bor du i hus laget av pustende naturmaterialer, uten giftige stoffer, drevet på energi fra sol og ved. Dette er en ny og annerledes måte å bo i et moderne samfunn. 

Husene i Økolandsbyen er Aktivhus, bygget ut fra prinsipper som våre forfedre kjente og jobbet på lag med.
Stein magasinerer varme fra vedovnen i lang tid. Naturlig trefiber isolerer mot vinterkulda. Solstråler har energi som kan brukes til noe. Og det er mulig å kle husene med materialer som ikke trenger å behandles med kjemikalier.

Naturen vet best. Det gjenspeiles i boligene i en økolandsby.
Anvendt miljøteknologi setter prikken over i-en, og gir en robust, enkel, naturlig opplevelse av å bo.
På naturens premisser.  


HOBBYER I FELLESSKAP

Mange har lang reisevei til arenaer der de kan dyrke hobbyer. Mye bilkjøring og dårlig tid gjør kan gjøre det mer utmattende enn positivt å ha fritidsinteresser. 

I en økolandsby skal mest mulig skje der du bor. I en levende landsby finnes et mangfold av dyr, jord, kultur og aktiviteter.

Den viktigste fellesskapsarenaen er landsbygrupper. Kanskje ønsker du å holde på med birøkt? Da passer biegruppa. Er du opptatt av godt øl? Da kan ølbryggegruppa være en god arena. Hva drømmer du om?

Økolandsbyen-15.jpg

Det kreves en landsby for å oppdra et barn

Hurdal Økolandsby skal være et godt sted å vokse opp. 
Bilfrie tun og lekemuligheter i fellesområdene er viktige elementer. Det ligger også en barnevennlig strand noen minutters gange fra gårdstunet. Ved elva finner du båthus med mulighet for kajakker, kano og båt. 
I økolandsbyens nærområde ligger lysløype og hoppbakke, samt Akerhus` største alpinanlegg. 

Hurdal kommune har full barnehagedekning og nybygget 1-10 skole. Nærmeste Steinerskole er ved Eidsvoll Verk (20 min med bil). Hurdal har også et variert tilbud innen sport og kultur.


Festival_konsert_18.jpg

KULTUR

Du trenger ikke bo i by for å ha et godt kulturtilbud.
Hurdal Økolandsby ønsker å gjøre det mulig både å utøve og oppleve. 

Den store, utendørs halmscenen i økolandsbyen har huset store artister som Ole Paus, Unni Wilhelmsen og Lars Lillo-Stenberg. Omreisende musikanter og beboere bruker også scenen til forestillinger.

Med en arena, slik som scenen i Hurdal Økolandsby, legges det til rette for sang, musikk og teater. Verksted eller atelier til kreativ utfoldelse kan du leie på Fremtidssmia Økologiske Næringssenter.
Slik dyrker du den kreative energien nær der du bor. 
 


ØKOLOGISK NÆRINGSSENTER

En målsetning i en økolandsby er å legge til rette for arbeidsplasser nær der folk bor. For dette formålet har økolandsbyen kjøpt og bygget om en barneskole i nærområdet. Denne er omdøpt til Fremtidssmia Økologiske Næringssenter.

Over 2400 kvadratmeter gis lokale virksomheter mulighet til å leie kontorplass, behandlingsrom, atelier, verksted og annet. Første virksomhet åpnet januar 2016 - Kjøkkenhagen kafé, bakeri og landhandel. Her finnes også slyngerom for Hurdals birøktere, og atelier. Snart åpner et "grønt" legekontor, samt kontorfellesskap og behandlingsrom for landsbyens terapeuter. Den store flerbrukshallen huser i dag mange danse- og treningklasser, og gir mulighet for større   arrangementer som kurs eller foredrag.


SUSTAINABLE VALLEY

Hurdal Økolandsby har i stor grad preget sitt lokalsamfunn.  Kommunestyret i Hurdal kommune har enstemmig vedtatt at Hurdal skal bli Bærekraftsdalen - Sustainable Valley på engelsk. 

Hurdal kommune har målsetning om karbonnøytralitet innen 2025. En omfattende sentrumsutbygging er vedtatt. Utbyggingen skal skje karbonnøytralt, med mest mulig bærekraftige materialer. 

Bærekraftfestivalen, eller Sustainable Valley Festival, gikk for første gang av stabelen sommeren 2015, og ble gjentatt juni 2016. Festivalen er en årlig foreteelse, og et samarbeid mellom Økolandsbyen og Hurdal kommune. 
Hit kommer noen av landets viktigste politikere, sammen med toppnavn innen næringsliv, klimaforskning og samferdsel. 

Festivalener også en folkefest med konserter, økomat, barneyoga, teater og åpne hus i økolandsbyen.

Foto: Åsmund Kilde

Foto: Åsmund Kilde