Hurdal Økolandsby

Hurdal_boligfelt_03.jpg

Hurdal Økolandsby er noe helt nytt. Mellom fire og fem hundre mennesker flytter de neste årene inn i en landsby hvor bærekraft og livskvalitet er koblet sammen på en måte som gjør at du med god samvittighet kan nyte det beste fra to verdener, både den som måles i bikuber og frukttrær og i kilowatt og gigabytes. Hit flytter folk som ønsker seg nærmere naturen, nærmere hverandre, men uten å forlate det moderne samfunnet vi tross alt er født inn i, og er avhengige av.

Tanken bak økolandsbyen hviler på tre pilarer:

1. Aktivhus som er bygget i pustende naturmaterialer og oppvarmet med energi fra sol og ved. Husene er bygget med mest mulig tre som er et 100 prosent fornybart materiale. Tre har også naturlige hygroskopiske egenskaper. Det betyr at det har evne til å ta opp fuktighet fra luft, er pustende og beveger seg etter klimaet det befinner seg i.

2. En levende gård med jorder, skog og beite samt bygninger på gårdstunet. Her fins blant annet en birøktergruppe og et andelslandbruk som dyrker økologiske grønnsaker, så du kan ta maten rett fra jord til bord. Her fins også en stor, utendørs scene hvor artister som Ole Paus, Unni Wilhelmsen og Lars Lillo-Stenberg har opptrådt.

3. Et økologisk næringssenter med kafé, bakeri, landhandel, treningstilbud og mulighet for å leie kontorlokaler og skape arbeidsplasser nær der folk bor. Senteret ligger i en ombygget barneskole i nærområdet og er omdøpt til Fremtidssmia Økologiske Næringssenter.

Hurdal Økolandsby, Gjøding Gård, Fremtidssmia og aktiviteten og felleskapet som har oppstått og foregår der, er ikke som en del av selve boligkjøpet. Det er kvaliteter i nærområdet som bidrar til at det er skapt og skapes en unik kultur, som det er opp til den enkelte å engasjere seg i.

 

Utviklet av Filago

Filago har bygget og utviklet Hurdal Økolandsby som et pilotprosjekt innen grønn næring- og eiendomsutvikling. Vi i Filago er stolte av å bidra til det grønne taktskiftet, og vil de neste årene utvikle flere om ikke like men tilsvarende prosjekter i forskjellig skala på Gran i Hadeland og Tjøme i Vestfold.

download.png
bruno-van-der-kraan-317613-unsplash.jpg
marissa-price-450219-unsplash.jpg

Bygging av økosamfunn er en essensiell del ‘det grønne taktskiftet’.

Forskere og eksperter er entydige: Vår fremtid avhenger av at gjennomfører et slikt skifte. I tempo, i verdigrunnlag, og i måten vi samhandler med naturen. I det grønne taktskiftet må byggebransjen med. Folk må få tilgang til bo- og livsstilsprosjekter som reduserer klimaavtrykk. Kommuner må kunne velge samarbeidspartnere som måler suksess ut fra andre kriterier enn kun økonomisk bunnlinje.